Digitalna ogledala na avtih: korist ali nadlega?

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Digitalna vzvratna ogledala, ki se pogosto pojavljajo predvsem v dragih avtomobilih, naj bi nam zagotavljala več varnosti v prometu, vendar pa predstavljajo tudi določeno tveganje, opozarjajo pri nemškem avtomobilskem klubu ADAC.
Oglej si celoten članek

V zgolj nekaj desetletjih so se avtomobili razvijali z osupljivo hitrostjo. Čeprav so opremljeni z izčrpnim seznamom opreme in dodatkov, to samodejno ne pomeni, da potrebujemo prav vse, kar proizvajalci ponujajo. Nekatere avtomobilske komponente pravzaprav ne potrebujejo izboljšav in med temi so tudi vzvratna ogledala.

Vendar pa so klasična vzvratna ogledala kljub temu dobila alternativo v tako imenovanih digitalnih vzvratnih ogledalih. Digitalna ogledala, ki so znana tudi kot virtualna ogledala, so moderna tehnologija, ki konvencionalna zunanja ogledala na avtomobilih nadomešča s sistemi, ki so zasnovani na video kamerah in zaslonih. Namesto fizičnih ogledal so na njihova mesta vgrajene majhne video kamere, ki žive slike dogajanja projicirajo na zaslone v kabini.

Foto: Saša Despot Audi e-tron

Brez globinskega vida

V primerjavi s konvencionalnimi vzvratnimi ogledali naj bi digitalna zagotavljala celo večji zorni kot, izboljšala pa naj bi tudi denimo preglednost v primeru direktnega sonca od zadaj in v podobnih situacijah s slabo svetlobo. Zaradi tega so lahko precej praktična, vendar pa imajo tudi določene pomanjkljivosti.

Ena od težav digitalnih ogledal je ta, da so njihovi zasloni pogosto vgrajeni na nerodna mesta, ki vozniku onemogočajo intuitivno ravnanje, poleg tega pa s premikom glave ne more spremeniti vidnega kota, kar je denimo mogoče na klasičnih ogledalih. Poleg tega digitalna ogledala ne omogočajo globinskega vida, kar pomeni, da voznik težko oceni razdalje. Digitalna ogledala so tvegana tudi za tiste, ki nosijo očala, saj jim lahko odsevi in bleščanje zaslona precej poslabšajo vidljivost. Tudi v mraku so klasična vzvratna ogledala bolj pregledna.

Foto: MatijaJanežič lexus ES

Draga popravila

Poleg tega je popravilo digitalnega ogledala lahko zelo drago. Cena popravila klasičnega ogledala je sicer odvisna od modela vozila in vrste poškodbe. Če je potrebna le zamenjava samega ogledala, to stane med 50 in 150 evri, če pa je škoda večja, pa lahko stroški sežejo od 200 do 500 evrov in več. Vendar pa je to še vedno ceneje, kot v primeru poškodbe digitalnih ogledal. Odvisno od znamke vozila lahko popravilo digitalnega ogledala stane od 1.000 do 3.000 evrov. K stroškom materiala je treba prišteti še stroške dela za inštalacijo in kalibracijo, saj je treba novo kamero pravilno nastaviti in sinhronizirati z zaslonom.

Pri ADAC opozarjajo, da lahko visoki stroški nastanejo že zaradi neznatnih trkov na parkirišču, ki na klasična ogledala sploh nimajo vpliva. Že rahel stik s stebričkom je lahko dovolj za poškodbo delikatne kamere in zahteva kompletno zamenjavo kamere, vključno z lečo, tipalom in ohišjem, opozarja ADAC.

dezurni@styria-medis.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:20 9. Oktober 2024.

    In ko kamera crkne, si brez retrovizorja. Bolano. Zakaj so Rusi nabili Nemce na V fronti, pa so imeli Nemci …

  • 10:23 9. Oktober 2024.

    Slišim, da imajo nekatere Tesle z e-zrcali tudi dve sekundi lag-a! Nesprejemljivo in (pre)nevarno!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.