Avtoceste imamo že 40 let

Foto: Andrej Leban
Foto: Andrej Leban
V Sloveniji letos obeležujemo 40. obletnico gradnje avtocest, zato je Družba za avtoceste v RS (Dars) ob tej priložnosti v Ljubljani odprla posebno razstavo.
Oglej si celoten članek

Avtoceste omogočajo varnejšo in udobnejšo pot, čeprav so med Slovenci zaradi visokih stroškov gradnje v minulih letih povzročile tudi precej nejevolje.

Slovenija avtoceste gradi v skladu z nacionalnim programom izgradnje avtocest, ki ga uresničuje Dars. Pot po avtocesti je varnejša, udobnejša, krajša, hitrejša, varčnejša in bolj prijazna do okolja, pojasnjujejo v družbi.

Prvi avtocestni odsek v Sloveniji je dobrih 30 kilometrov dolga povezava med Vrhniko in Postojno, ki so jo začeli graditi leta 1970, za promet pa odprli 29. decembra 1972.

Do leta 1994 so v Sloveniji zgradili 139,3 kilometra štiripasovnih avtocest in hitrih cest ter 59,1 kilometra dvopasovnih avtocest, od leta 1994, ko je DZ sprejel nacionalni program izgradnje avtocest, pa je bilo skupaj zgrajenih 528 kilometrov avtocest, hitrih cest in drugih javnih cest.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:07 29. September 2013.

    In obletnico - zadnjih 10 let intenzivnih lukenj na AC.<br />Ni razloga za proslavljanje... <br />In to kar ste napisali: …

  • 13:58 28. September 2013.

    Avtoceste?! Bolj kolovozi z večinoma enim pasom, ker sta ostala dva v sanaciji.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.