Študentje arhitekture krepijo Plečnikovo tradicijo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani (UL FA) na letošnji seminarski razstavi ponuja javnosti na ogled atraktivna, inovativna in umetniško ter tehnično dovršena seminarska dela študentov, ki so plod celoletnega študijskega procesa pri predmetu Projektiranje.
Oglej si celoten članek

Projektiranje dobesedno predstavlja hrbtenico študija arhitekture, ki združuje teoretični in aplikativni del strokovnih predmetov vse od ustanovitve fakultete. Simulacija projektantskega biroja ali ateljeja se izvaja v mentorskih skupinah, t.i. seminarjih, kar študentu omogoča, da pridobiva znanja tako od starejših kolegov kot od pedagogov.

Foto: Žurnal24 Fakulteta za arhitekturo

Trenutno se na Fakulteti za arhitekturo predstavlja 14 seminarjev in 16 usmerjenih seminarjev, ki so se letos ukvarjali z reševanjem različnih aktualnih problematik: od urbanega čebelarjenja do urbanističnih povezav v konfliktnih prostorih (v sodelovanju z design studiem v Bejrutu), čezmejnega trajnostnega povezovanja slovenske in hrvaške Istre v enovit evropski prostor ter reševanja stanovanjskega problema preko zadrug.

Nekatere bolj zanimive projekte bomo v rubriki ambient predstavljali tekom meseca junija.

Dekan UL FA prof. mag. Peter Gabrijelčič je zelo zadovoljen z rezultati študentov arhitekture, ki jih je v rednem študijskem programu dobrih tisoč dvesto, in ob tem poudarja: »Ljubljanska fakulteta za arhitekturo sloni na temeljih Plečnikove šole, katere osrednji pedagoški princip je bil seminarsko delo kot simulacija ateljejskega dela arhitektov. Študenti različnih letnikov ustvarjajo pod mentorstvom mednarodno priznanih pedagogov in arhitektov številne urbanistične in arhitekturne projekte, ki rešujejo načeloma družbeno pomembne, a zapostavljene projekte. Ob njih študentje oblikujejo svojo etično držo, v smislu, da ni velikih ali majhnih projektov, bolj ali manj pomembnih projektov, če z njimi rešujemo javni interes. Na ta način nastane na risalnih deskah in v računalnikih študentov stotine novih zamisli, ki pogosto najdejo pot k njihovi uresničitvi.«

Foto: Žurnal24 Fakulteta za arhitekturo

Slavnostno odprtje razstave sta poleg dekana prof. mag. Petra Gabrijelčiča počastila ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič in rektor Univerze v Ljubljani dr. Ivan Svetlik. Seminarji bodo brezplačno na ogled za zainteresirano javnost ves mesec junij.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.