Slovenija
2072 ogledov

V SB Murska Sobota ukinjajo vse nenujne posege

zdravnik, operacija
Po vzpostavitvi rdečih in sivih con na oddelkih bolnišnice bodo predvidoma ukinili vso nenujno zdravljenje.

''V tem trenutku so bolnišnične kapacitete polne, tako necovidnih kot covidnih bolnikov,'' je na današnji novinarski konferenci  o aktualnem stanju glede bolezni covida-19 pojasnila strokovna direktorica Splošne bolnišnice Murska Sobota Manuela Kuhar Makoter.

Število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno terapijo, pada. Na vrhu vala so tako zdravili 15 bolnikov, trenutno pa se tam zdravijo štirje, ki so še vedno intubirani. Gre za necepljene bolnike. Pri njih ni bila zaznana okužba z omikronom.

Nekaj bolnišničnih postelj na covidnem oddelku še ostaja nezasedenih, a se je v minulih dveh dnevih povečal pritisk na sivo cono in urgentno kliniko. ''V nekaj dneh najverjetneje ne bomo več zmogli zagotavljati, da bi bili covidni bolniki obravnavani in zdravljeni na covid oddelku,'' je dejala Kuhar Makoterjeva.

Bolniki bodo sprejeti na primarnih oddelkih

SB Murska Sobota se tako v teh razmerah pripravlja na novo ureditev razporejanja pacientov. Bolniki bodo sprejeti na tistih primarnih oddelkih, v katerih imajo glavno diagnozo, saj jim bo tako omogočena najboljša možna obravnava. V vseh matičnih oddelkih bolnišnice bodo tako vzpostavili rdeče in sive cone, kjer se bodo zdravili bolniki, pri katerih je bila tekom zdravljenja potrjena tudi okužba na novi koronavirus.

Ob tem je Kuhar Makoterjeva izpostavila, da bodo po vzpostavitvi rdečih in sivih con predvidoma ukinili vso nenujno operativo in nenujno zdravljenje. V zadnjih dveh tednih v SB Murska Sobota izvajajo zgolj posege z napotnico pod ''zelo hitro'' in ''nujno'', v prihodnjih dneh pa bi lahko predvidoma ukinili tudi posege pod ''zelo hitro''. V naslednjih dneh pričakujejo val bolnikov s pridruženimi boleznimi, ki so hkrati okuženi tudi s covidom-19.

Težave se pojavljajo tudi pri pomanjkanju kadra. V SB Murska Sobota je trenutno približno 20 % zaposlenih na bolniškem staležu. Približno polovica ali 100 zdravstvenih delavcev je okuženih s covid-19 ali pa so v karanteni.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • timja 12:00 27.januar 2022.

    zdravstveni delavci ne morejo biti v karanteni, ker so izjeme..tako da novinar laže...lahko so samo v izolaciji!!!..čudno pa je da so v izolaciji...ali ni precepljenost soboške ustanove 98% ali celo več!!!!