Slovenija
13135 ogledov

Novost na hrvaški meji: Potrebno bo posredovati telefonsko in lokacijo

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Profimedia
Kaj je novega pri odpiranju meja s sosedami?

"Ko govorimo o dogovoru s Hrvaško, gre v tej fazi predvsem za tehnični dogovor med obema policijama," je o odpiranju slovenskih meja po epidemiji novega koronavirusa na današnji tiskovni konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. "Preden sem prišel na tiskovno konferenco, sem pregledal zadnji osnutek, ki je bil poslan hrvaški strani. Ko bo odgovor z njihove strani, bom lahko povedal kaj več." 

"To je za standarde v Sloveniji nesprejemljivo"

Glede odpiranja hrvaške meje so zadeve po besedah Kacina bolj ali manj jasne in sproščene. "Glede na to, da želijo v sezoni identificirati morebitno žarišče okužbe, če bi se pojavilo, zahtevajo od vseh, ki sedaj prihajajo na Hrvaško tudi telefon in lokacijo, na katero gredo. Na ta način bi jih lahko, če bi do novega žarišča prišlo, obvestili," je povedal Kacin. "To je za standarde v Sloveniji nesprejemljivo, Slovenci so prepričani, da jim ni potrebno dajati takšnih informacij osebnega značaja, ampak to so novi standardi, na katere se bo treba privaditi." 

"Bili smo prva država, ki je razglasila konec epidemije. Od prvega julija naše države bomo morali vse naše ukrepe morali utemeljevati na zakonu o nalezljivih ukrepih." 

Jelko Kacin, vladni govorec

Jelko Kacin | Avtor: Anže Petkovšek Vladni govorec Jelko Kacin na tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusem. Anže Petkovšek

Avstrijske meje realno še niso sproščene

Na vprašanje novinarjev, zakaj takšna zadržanost pri ostalih sosedah, glede na to, da ima Slovenija zelo ugodno epidemiološko sliko, pa je dejal: "Vsaka država želi zaščititi svoje državljane in pri tem suvereno določa s kom prej, s kom kasneje. Ko gre za Madžarsko, je NIJZ v stikih z madžarsko stranjo, pričakujem, da se bodo stvari zgodile zdaj zdaj. Takoj kot bomo imeli informacijo potrjeno, vas bomo z njo seznanili. Kar zadeva Avstrijo, je bilo dovolj sporočil z naše strani, moram pa vendarle spomniti, da prehajanje nemško-avstrijske meje in prihod turistov načrtujejo s 15. junijem, mi pa smo še en teden pred koncem maja. Pričakujemo, da se bo tudi tukaj dosegel napredek." 

To, da je Avstrija marsikaj sprostila, je po besedah Kacina le črka na papirju, dejansko stanje pri prehajanju njihovih meja pa je drugačno. "Vse meje nekdanje Avstro-Ogrske, češka, slovaška in madžarska meja, so v večji meri zaprte," je poudaril Kacin. "Na naši strani se ne bi smeli ozirati na izjave, ki so v veliki meri oblikovane za notranje politične potrebe, pa tudi za spodbujanje državljanov Avstrije, da bi preživljali svoj prosti čas v čim večji meri v svoji domovini."

Direktor NIJZ bo imel danes telefonski pogovor s kolegom na Madžarskem, notranji minister Aleš Hojs se bo na temo meja slišal z avstrijskim kolegom. 

Zakaj Slovenije ni na grškem seznamu?

Glede seznama držav, ki bodo lahko vstopale v njihovo državo, na katerem pa ni Slovenije, pa je Kacin povedal: "Logar je ves čas v stikih z grškim ministrom za zunanje zadeve in ministrom za turizem, za prehod z državami z ugodno epidemiološko sliko. Poleg tega to ni uraden dokument grške strani, ko bo uraden, pričakujemo, da bo na njem tudi Slovenija. Zadnji stiki z ministrstvom za zunanje zadeve so pozitivni, ko bo dogovor dosežen, vas bomo seznanili. Je pa Slovenija na tem seznamu za Ciper, kot veste, sta to državi ki sta nekakšen paket, zna biti da bodo poleti tja možni že kmalu. Če se žarišče pojavi na otoku, je to lažje izolirati."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 13
  • gregor51 14:02 25.maj 2020.

    a zdej se pa rdečkarji in ostala golazen ne bo nič pritoževala o zaupnosti osebnih podatkov..vse za morčija...

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 13:10 25.maj 2020.

    Dej,odjebite že enkrat s Hr. mejo in njihovo turistično ponudbo.Ne bomo šli na njihovo obalo,nič bat,vsaj večina zavednih Slovencev. Zakaj pa? Zaradi visokih cen? Gostoprimstva? Zato,da se navohamo nafte iz morja?..., ... .

  • Lavdan 13:09 25.maj 2020.

    Je pa res veliko povedal. Ko se pripelješ na hrvaško mejo te polpismeni policaj popisuje 15 minut, če imaš dokument o lastništvu nepremičnine pri njih.