Vizita za živali > Festival
9596 ogledov

Iz Amerike se je preselila v Slovenijo, navdušuje nas s ...

pasji frizbi, pes Ivan Tavčar
Po nekaj letih se je vrnila v Slovenijo in si tu ustvarila tudi družino.

Jean McCollister se je v Sloveniji prvič znašla poleti 1985, ko nas je obiskala kot prostovoljka v delovni brigadi. V tem času je čistila pašnike, ki so bili takrat zaradi neuporabe povsem zaraščeni. Študijske vode so jo nato iz Amerike usmerile v Anglijo, a je Jean hitro spoznala, da je njeno srce doma v Sloveniji. Sem se je mlada raziskovalka po nekaj letih zopet vrnila in si tukaj tudi ustvarila družino.

Junij 2022 Po treh letih Vizita za živali Obkrožite ta dva datuma v juniju

Jean nas ni očarala samo zato, ker se je iz Amerike preselila v Slovenijo, pač pa nas je fascinirala s svojimi hobiji. Danes deluje na področju prevajalstva in angleščine, lep del prostega časa pa nameni svojim psom, s katerimi bo na letošnjem Festivalu za ljubitelje živali uprizorila prav posebno točko privlačnega kinološkega športa. Ta se imenuje pasji frizbi, Jean pa se z njim ukvarja že od leta 2007. Čeprav se na prvo žogo sliši kot precej enostaven hobi, je v resnici vse prej kot mačji kašelj.

pasji frizbi, pes | Avtor: Ivan Tavčar Ivan Tavčar
Zakaj tako radi delate s psi?

Pes je žival, ki ob sebi potrebuje človeka, tako kot marsikateri človek ob sebi potrebuje psa – so čudoviti sopotniki in partnerji tako pri športu kot tudi pri delu. Z nami so sposobni stkati močne čustvene vezi, mi pa z njimi. Priznam, da bi bilo moje življenje brez njih zelo prazno.

Tudi v letos se bo Žurnalov Festival za ljubitelje živali odvijal v sklopu Dežele prijateljev v Novi Gorici. Obiskali ga boste lahko v nedeljo, 2. junija, med 10. in 18. uro. V primeru slabega vremena bo dogodek 16. junija. Obiskali nas bosta tudi Jean McCollister in Maisie, ki nam bosta na trgu Edvarda Kardelja uprizorili pravi spektakel. Brezplačnemu dogodku lahko sledite TUKAJ.

Skozi leta sem se veliko naučila o psihologiji, vedenju in kogniciji psov, še posebej v sklopu usposabljanja za vodnico terapevtskih psov v Zavodu PET (Zavod za posredovanje s pomočjo psov). Srčno upam, da se nekoč naučim z njimi ravnati tako, kot si zaslužijo.

Ste prava mojstrica pasjega frizbija. Od kod strast do tega športa?

Rada mečem frizbi in všeč so mi psi. Z leti sem ugotovila, da zame ni boljšega športa kot pasji frizbi. Nanj sem naletela šele leta 2007. Vedela sem, da obstaja, a nikoli nisem imela priložnosti, da bi se v njem preizkusila. V začetku leta 2007 pa sem slišala za enotedenski seminar v Nemčiji. Tam je bil pasji frizbi dobro uveljavljen že nekaj let, zato sva se z border collijem Lyro tam naučili osnov. Kupila sem nekaj frizbijev, da sva lahko pridno trenirali tudi doma, nato pa sva se odpravili na tekmovanje v Prago. Tam sva zmagali tako v disciplini metanja frizbija kot tudi v začetnem freestylu. Ostalo je zgodovina.

Ali je vsak pes primeren kandidat za pasji frizbi?

Zagotovo ne. Nekateri psi so za igro s frizbijem fizično povsem neprimerni, medtem ko drugi sploh nimajo želje oziroma nagona po njej. To ni nujno odvisno od pasme – najbolj zagreti in spretni so lahko mešančki. Nekoliko večje in težje pasme so bolj ogrožene za poškodbe. Za pasji frizbi niso primerni niti psi z zdravstvenimi težavami, kot so denimo slabi kolki, saj šport vključuje veliko teka, skakanja, obračanja in prevračanja. Plenilski nagon in želja po sodelovanju z ljudmi se med psi zelo razlikuje. Če torej vaš pes ni zainteresiran za igro s frizbijem, je to povsem v redu. To samo pomeni, da si morate poiskati drugo obliko igre.

Kako pa se vaš pes odziva na frizbi? Kaj menite, da ga najbolj navdušuje pri tej dejavnosti?

Psi, s katerimi sem se ukvrajala s pasjim frizbijem, so bili v glavnem border collieji in avstralski ovčarji. Ti imajo močan plenilski nagon in veliko željo po sodelovanju z ljudmi. Prav zato so vsi uživali v igranju s frizbijem, pri tem pa so kazali številne spretnosti – od hitrega teka, lova na frizbi, lovljenja v zraku, sledenja mojim znakom in še bi lahko naštevala. Te stvari so enostavno v njihovi naravi.

blazno blatno dog dancing Prvič v Sloveniji Slovenija Nova pasja disciplina zavzema Evropo: kmalu tudi pri nas

Ali pri pasjem frizbiju pogosto prihaja do poškodb?

V vsakem športu in dejavnosti, ki se izvaja z živaljo, obstajajo tveganja. Ta vedno lahko zmanjšamo, če se igramo varno in odgovorno. Paziti moramo, da ne pretiravamo s fizičnim naporom psa. To pomeni, da od mladega psa ne zahtevamo preveč prehitro, da igramo na varni podlagi (ravna travam, brez lukenj, kamnov in ovir), da žival pred treningom pravilno ogrejemo in jo po njem tudi primerno ohladimo in še bi lahko naštevala. Med drugim pa je pomembno tudi, da so frizbiji čisti, saj umazani lahko povzročijo prekomerno obrabo zob.

"Dobro metanje je ključnega pomena. Prav zato boste na vsakem tečaju oziroma seminarju preživeli veliko količino časa samo na vajah metanja frizbija brez psov. Ko treniram, na igrišču preživim od dve do tri ure, od tega samo pol ure namenim metanju frizbija psu, preostanek časa pa je namenjen sprehodom, počitku in vadbi metanja brez njih." - Jean McCollister

Tudi moji psi so med igro že utrpeli manjše poškodbe. Najpogostejše so bile zlomljeni nohti in odrgnjene blazinice zaradi zdrsa. Moja Maisie je še posebno nagnjena k temu, zato jo, kot preventivni ukrep, pogosto povijem ali ji nadenem zaščitne čevlje. Moj Bamm Bamm se je zaradi strgane križne vezi upokojil pri devetih letih. Včasih se psi med lovljenjem ugriznejo v jezik (še posebej pogosto v vročem vremenu), kar zaradi krvavitve izgleda grozljivo, vendar jih v resnici to ne moti preveč oziroma ne povzroča hujših težav. Če se vam kaj podobnega zgodi med treningom, prekinite igro in jim ponudite vodo ter jim pustite, da se malo ohladijo.

Staffordshirski terier Intervju Vizita za živali Zanemarjen faktor, ki je za zdravje psa zelo pomemben

Na splošno psi, ki so aktivni zaradi sodelovanja v športih, bolj verjetno živijo dolgo in zdravo življenje, kot pa psi, ki se ne gibajo dovolj in ki imajo prekomerno telesno težo.

pasji frizbi, pes | Avtor: Ivan Tavčar Ivan Tavčar

Za koga je pasji frizbi primerna disciplina in za koga morda ni?

Če v tem uživate in če uživa tudi vaš pes, potem je ta šport za vas. Takoj, ko nekdo od vaju ne uživa, to pomeni, da je morda pametno razmisliti o kakšni drugi disciplini. Naj omenim, da starost ni ovira. Tudi velikost in oblika telesa nista pomembni. Vse, kar šteje, je dobro metanje in tesna povezanost s psom. Obstaja malo morje stilov, ki jih igralci lahko razvijejo v svojih predstavah. Spodbujam vas, da razvijate svoj slog in sicer tak, ki odgovarja tako vam kot tudi vašemu psu, in vaju pokažete v najlepši luči. Mnogi v svoje predstave vključujejo tudi skoke, salte, prevale in še bi lahko naštevala, nekateri pa se naučijo, kako povsem obvladovati različne mete.

Greyhound Dirke Vizita za živali Ta pasma pogosto uspavana kar na stadionu

Letos se boste prvič udeležila Žurnalovega Festivala za ljubitelje živali. Kaj bodo naši obiskovalci lahko videli na vaši točki?

Upam, da bom uspešno uspela speljati celotno freestyle predstavo z glasbo z mojo Maisie. Prav tako boste lahko priča tudi demonstraciji in pojasnilom določenih veščin ter vrsti disciplin. Maisie bo med nastopi sicer potrebovala počitek, jaz pa bom za vprašanja in pomoč na voljo cel dan.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice