Zdravje > Aktualno
108 ogledov

Živo srebro na igrišču ni nevarno

Otroško igrišče Profimedias
Onesnaženje zemljine z živim srebrom na igrišču Najdihojca v Ljubljani za otroke ne predstavlja tveganja, ki bi lahko ogrozilo njihovo zdravje in razvoj.

Rezultati monitoringa kakovosti tal na otroških igriščih javnih vrtcev in osnovnih šol na območjju Mestne občine Ljubljana so pokazali, da je bila vsebnost živega srebra v vzorcih zemljine v prenovljenem delu igrišča v enoti Palček vrtca Najdihojca v globioni do 20 cm povečana in je presegala kritično vrednost.

PREBERITE ŠE: 

vrtec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Za potrebe ocene tveganja za zdravje zaradi izpostavljenosti otrok vnosu živega srebra v tem vrtcu, je bila naknadno opravljena tudi analiza, ali gre za organsko ali anorgansko obliko živega srebra. "Rezultati, ki jih je posredoval Inštitut Jožef Štefan, so pokazali, da je bila v zemljini anorganska oblika živega srebra," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za varovanej zdravja. "Gre za obliko živega srebra, kjer je živo srebro slabo topno, zato je slabo dostopno za vnos v organizem tudi v primeru, ko pridejo ljudje v stik s snovmi, kjer je ta oblika živega srebra prisotna."

Živo srebro v anorganski obliki

Na osnovi teh podatkov v NIJZ ocenjujejo, da v primeru onesnaženosti zemljine z anorgansko obliko živega srebra na prenovljenem delu igrišča vrtca Najdihojca v Ljubljani za otroke ni tveganja, da bi ob igri vnesli v telo živo srebro, kar bi lahko ogrozilo njihovo zdravje in razvoj.

"Izpostavljenost otrok zemljini, ki vsebuje povečano vsebnost živega srebra v anorganski obliki, je malo verjetna, saj je bila zemljina prekrita s travno rušo, tako da je bil neposreden stik z zemljino na ta način preprečen," pojasnjujejo na NIJZ. "V primeru, da bi otroci med igro vseeno prišli v stik z onesnaženo zemljino, je verjetnost, da bi prišlo do sprejema take količine živega srebra, ki bi lahko sprožila kakršnekoli spremembe v organizmu, zanemarljivo majhna."

Štiri preseganja mejnih vrednosti

Monitoring tal je pokazal preseganje kritične imisijske vrednosti v štirih primerih."V dveh primerih je šlo za cink, ki ni zdravju škodljiva snov in smo izvedli mehke ukrepe, t. j. prekritje erodiranih površin, v enem primeru pa je šlo za svinec, zamenjana je bila zemljina," pojasnjujejo na MOL. Gre za vrtec Hiša pri ladji, ki so ga že sanirali. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.