Zdravje > Otrok
3289 ogledov

Skrb vzbujajoče, zastrupljajo se že osemletniki

Profimedia
Na tleh so našli ležečega fanta in ugotovili, da je bil predoziran, ker je uporabljal tako nikotinske vrečke kot elektronske cigarete.

Elektronske cigarete in drugi izdelki z različnimi aromami privlačijo predvsem mladostnike in otroke. V naših šolah na primer opažajo, da po njih posegajo že osemletniki. "Če smo včasih otroke preganjali v zadnji triadi, od 12. leta, ko so začenjali kajenje ali recimo pitje alkohola, potem danes ugotavljamo, da se to začne že pri osmih letih," je ob predstavitivi strožje zakonodaje na tem področju opozorila ravnateljica O. Š. Danile Kumar Mojca Mihelič. 

Da so tobačni in podobni izdelki danes zelo dostopni in mladi brez težav pridejo do njih, pa pove raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje o uporabi elektronskih cigaret med mladimi. "Njihovo uporabo beležimo že med  že med 11-letniki, kjer imamo okoli dva odstotka uporabnikov. To govorimo o trenutni uporabi, ne kadarkoli v življenju – pokusilo jih je še veliko več. Med 13-letniki imamo okoli šest odstotkov uporabnikov, potem pa se odstotek dvigne na skoraj petino med 15-letniki, 17-letniki in mladimi odraslimi," je skrb zbujajoče izpostavi strokovnjakinja za javno zdravje pri NIJZ Helena Koprivnikar. 

vajpanje | Avtor: Profimedia elektronska cigareta - vajpanje Profimedia
Uporaba teh izdelkov je med mladimi bistveno bolj razširjena kot med odraslo populacijo. Zato je že žal že tudi pri nas vse več primerov zastrupitev med najstniki, celo predoziranja. Takšen primer se zgodil na Koroškem. "Na tleh so našli ležečega fanta in ugotovili, da je bil predoziran, ker je uporabljal tako nikotinske vrečke kot tudi določene vejpe. Koliko je teh zastrupitev, je težko reči, saj jih za večino ne vemo. Bruhanje, slabost, vse to se da prikriti. Za fanta s Koroške smo izvedeli slučajno, ker ga je ležečega na tleh našla policija," nedavno dogajanje opiše specialist splošne medicine Tomaž Čakš, ki je sicer strokovnjak na področju nikotinske odvisnosti na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). 

Če smo pri tobačnih izdelkih vsaj približno lahko vedeli, koliko nikotina je v posamezni cigareti, je danes teh nikotinskih izdelkov z različnimi koncentracijami ogromno. V nikotinski vrečkah je lahko že 50 miligramov nikotina, kar je lahko za mladostnega smrtna doza. "Poleg akutnih učinkov, kot je bilo to pri fantu s Koroške, seveda ne smemo pozabiti na odvisnost," doda strokovnjak. 

Mladi dovzetnejši

Pri  najstnikih se zelo hitro razvije odvisnost od nikotina, ker se njihovi mladi možgani še niso razvili do konca, zaradi tega pa nikotin na njih deluje močneje in dolgoročnejše. Tako so potrebne zelo majhne količine nikotina, da se pri najstnikih razvije odvisnost.

Ta vodi v ponavljajočo se uporabo izdelkov s tobakom ali nikotinom, večinoma doživljenjsko, ki ima obsežne škodljive učinke na zdravje. Mladostništvo je tudi obdobje intenzivnega razvoja možganov, ki traja vse do 25 leta starosti, izpostavljenost nikotinu v tem obdobju pa lahko privede do trajnih škodljivih učinkov na miselne sposobnosti, počutje ter večjega tveganja za uporabo drugih psihoaktivnih snovi. Po Čakšovih besedah lahko zasvojenost z nikotinom primerjamo z zasvojenostjo s heroinom. "Se pravi, vse gre preko možganov, preko nikotinskih receptorjev v možganih, preko nevroreceptorjev, dopamina, adrenalina itd. In seveda se ustvarja začarani krog, ko se nekdo zasvoji. Čim mlajši je nekdo, tem hitreje pride do zasvojenosti. Problem pri adolescentih je, da se pri njih še razvijajo možgani in nikotin, ali pa heroin ali katera druga droga, vplivajo na ta razvoj," je še povedal zdravnik. 

Poleg tega uporaba elektronskih cigaret pri mladostnikih za 3-krat zviša tveganje, da bodo začeli kaditi cigarete oziroma postali kadilci cigaret, medtem ko za ogrevane tobačne izdelke in nikotinske vrečke raziskav o tem še ni na voljo. 

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

Komentarjev 5
  • Pierre 13:06 12.marec 2024.

    Oblast ne vzgaja naših otrok ampak STARŠI!!!!

  • bobubob 14:22 09.marec 2024.

    Socialistični šolski sistem, cepljen na novi svetovni red in njegove 'vrednote' proizvaja tako 'fahidiote' kot tudi vetrogončiče iz onih bolj lenih. Eni so naphani z lažmi 'strok', drugi pa z lenobo in egoizmom, obojim pa je skupna odsotnost zdrave pameti. ...prikaži več. In ko tak postane starš ali učitelj, je izobraževalni sistem še dlje od vzgojnega sistema. In takim lahko 'prodaš' vse, skorumpiran 'strokovnjak' prodaja fahidiotu, javnomnenjski 'voditelj' pa luftarjem. In kakšna naj bo potemtakem mladina?

  • rd2dmk2 11:01 09.marec 2024.

    mislim kadilec je tip, ki zažiga denar. bsak cigaret bi moral bit zavit v bankovec, potem bi pa videli kolk bi jih še kadil. ko bi dobesedno pred nosom jim denar puhtel v dim. in za te ljudi bi moral ...prikaži več bit vse dražje od zdravstva do zavarovanja, samo plača bi moral bit nižja, ker so stalno na čik pavzi in še takrat ko delajo jim roji po glavi samo kdaj bodo svoj cuc lahko dal v usta.