Zdravje > Otrok
13353 ogledov

4-letni otrok že drugi, ki je skoraj umrl po zaužitju te pijače

Slushie Profimedia
4-letni deček je že drugi otrok v nekaj mesecih, ki se je zgrudil in skoraj umrl po zaužitju te ledene pijače v Veliki Britaniji.

Mama je za britanski Daily Mail razkrila, kako se je bala, da bo njen sin umrl, ko se je zgrudil in padel v nezavest, potem ko je spil ledeno pijačo, ki ji Britanci rečejo "slushie". Slovenci dobesednega prevoda nimamo, gre pa v večini primerov za sok in zmiksan led z dodanimi aromami.

24-letna Beth Green iz Nuneatona v Warwickshiru se je soočila z najhujšo nočno moro vsakega starša. Po tem, ko je spil jagodni ledeni napitek, je postal neodziven.

Že pred tem je Beth prepoznala, da je z njenim otrokom nekaj narobe, sprva je deloval "utrujen in vznemirjen". Postajala je vse bolj zaskrbljena, ko je Albie začel halucinirati in se praskati po obrazu – zaradi česar ga je mati hitro odpeljala v bolnišnico.

Potem ko je padel v nezavest, so ga zdravniki začeli oživljati, saj je njegov krvni sladkor padel na nevarno nizko raven. Na neki stopnji sta se Beth in njen partner Fred Pegg zbala, da bo njun otrok umrl, saj je bil Albiejev srčni utrip izjemno počasen - in zdravnik je dejal, da bi bilo lahko zanj to usodno, če ga ne bi pripeljali. Nekaj ​​mesecev kasneje so staršem povedali, da Albie trpi za "intoleranco na glicerol".

Britanska agencija za živilske standarde (FSA) je avgusta 2023 izdala nove smernice o glicerolu v pijačah. Otrokom, starim štiri leta ali manj, uživanje t. i. slushiejev odsvetujejo. Pri zelo visokih stopnjah izpostavljenosti lahko zastrupitev z glicerolom povzroči šok, hipoglikemijo in izgubo zavesti, navaja vladni organ.

"Ko sem ga nesla skozi vrata, je bil ni bil pri zavesti. Tresli smo ga in ga poskušali zbuditi, a se ni odzival. Nismo vedeli, kaj se dogaja. Mislili so, da ima morda sepso ali okužbo. Zdraviti so ga morali zaradi vsega. Vprašali so, ali obstaja kakšna možnost, da bi zaužil droge ali bil izpostavljen inzulinu," se spominja otrokova mati.

Bila je pretresena, ko je izvedela, da lahko pijača, ki se trži kot primerna za otroke, povzroči tako neželeno reakcijo - in meni, da bi bilo treba priporočeno starost za uživanje ledene pijače dvigniti na 10 let.

Drugi primer: "Njegovo telo je postalo hladno kot kamen"

Podoben pripetljal se je zgodil tudi na Škotskem. Mati Victoria Anderson je opisala, kako je njen triletni sin Angus januarja skoraj umrl, potem ko je spil omenjeno pijačo - padel je v nezavest v njenem naročju, nato so ga odpeljali v bolnišnico.

Angus si je med nakupovanjem zaželel slushie z okusom maline, Victoria pa mu je, ne da bi dvakrat premislila, ustregla. Do takrat te pijače še ni pil. Približno 30 minut pozneje, ko je bil v drugi trgovini, se je triletnik nepričakovano zgrudil in padel v nezavest, zaradi česar se je panična Victoria zbala za njegovo življenje. "Angus je najprej ves čas ponavljal, da želi domov. Mislila sem, da se je zaradi izbruha jeze vrgel na tla, toda ko sem ga pogledala, je zledal, kot da ima epileptični napad, njegovo telo pa je postajalo hladno kot kamen." Reševalci so prihiteli na prizorišče in tam oživljali malčka, čigar krvni sladkor je postal nevarno nizek. Na srečo sta oba, tako Angus kot Albie, preživela.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 3
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:21 05.februar 2024.

    Hudi nadzori in regulative kar se prehranskih izdelkov tičena eni strani, na drugi strani pa se dovoljuje največjih strupov v hrani in pijači, ki so dostopni tudi najmlajšim.

  • rd2dmk2 18:36 05.februar 2024.

    mislim alergičen na glicerol. ma fatje in dekleta še šmarnica je hzda stvar, kaj šele glicerol. kaj nam noste še dal za pit, bencin ?

  • Kmodri_ 18:29 05.februar 2024.

    Anafalaktični šok!