Zdravje > Eko kotiček
3978 ogledov

Katero zelenjavo posaditi na majhnem balkonu

Vrt na balkonu Profimedia
Imate na voljo le majhen balkonček ali majhno gredico? Prav tako lahko pridelate nekaj svoje sveže zelenjave in zelišč.

"Za majhen balkon je potrebno izbrati manj agresivne rastline. Temu se reče urbano vrtnarstvo. Na balkonu imamo lahko vsa zelišča v lončkih. Tudi rukolo in redkvice lahko posejemo," svetuje Milan Lancner, univ. dipl. agronom iz Vrtnarije Lancner.

Vendar moramo po njegovih besedah paziti, da pametno razdelimo prostor, obenem pa ne sadimo agresivnih zelenjadnic, ki potrebujejo dolg čas vegetacije. "Strmimo za tem, da je obdobje pridelave čim krajše in da imamo na balkonu res samo tisto, kar najbolj potrebujemo."

Seveda ne sadimo rastlin, ki bi prerasle vse druge in zasedle pol prostora. Če želimo imeti denimo paradižnik, po njegovem nasvetu izberemo sorto, ki ni bujna v rasti: "Lahko pa je viseč ali pokončen. Mora pa biti na soncu, dobro pognojen in zalit."

Zelišča Najbolj vzdržljiva Zdravje Zlata pravila za gojenje zelišč na okenski polici Kalifornijski deževniki Pod streho Za leglo teh deževnikov 20 evrov

solata | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V majhnih vrtičkih vsakega po malo

"Za majhne vrtičke priporočamo vsakega po malo. To so solate, radiči, redkvica, blitva, špinača … na vsak način pa hitre kulture," našteva Lancener. 

Pri tem moramo po njegovih besedah nujno upoštevati razdaljo med rastlinami in jih ne smemo tlačiti skupaj: "Pridelek bo enak, če upoštevamo razdaljo. Če silimo rastline skupaj, bo pridelek manjši. V tem primeru namreč rastline nimajo prostora, svetlobe in še bolezni jih hitreje napadajo."