Zdravje > Aktualno
958 ogledov

Multipla skleroza: Bolniki, ki morajo biti pravi umetniki

Multipla skleroza Profimedias
Avtoimuna bolezen, ki povzroča vnetje v osrednjem živčevju.

Za multiplo sklerozo (MS) v glavnem zbolevajo ljudje v najaktivnejše obdobju življenja, od dvajsetega do štiridesetega leta starosti. Gre za najpogostejše nevrološko obolenje za katerega ne poznamo ne vzroka in ne zdravila. Je bolezen centralnega živčnega sistema in je najštevilčnejša bolezen nevro imunskega sistema pri nas.

Dekle Zdravje Multipla skleroza: "Zbudila sem se in ugotovila, da ne vidim."

V svetu je približno 2,3 milijona bolnikov, od tega približno tri tisoč v Sloveniji. Dejavniki tveganja so denimo okoljski, kajenje in dedna predispozicija.

Multipla skleroza Zdravje Multipla skleroza: Tako sonce vpliva na razvoj te neozdravljive bolezni

MS v devetdesetih odstotkih povzroča težko in najtežjo invalidnost, je neozdravljiva, zato bolnikom ostane le blažitev težav, ki so posledica že nastalih okvar in poškodb.

Kako premagati ovire

Sicer imajo ti bolniki na voljo veliko možnosti, da se čim lažje soočijo z boleznijo in obvladajo ovire, ki jim jih postavlja, so poudarili predstavniki društva Spoznajmo multiplo sklerozo in strokovnjaki na okrogli mizi pred pred svetovnim dnevom multiple skleroze.

Multipla skleroza Zdravje "Ko sem bil zunaj na ulici, je izgledalo, kot da sem zelo pijan"

Netočne in strašljive informacije na spletu

Klinična psihologinja Ana Ožura Brečko z ljubljanske nevrološke klinike je izpostavila družino, ki je po njenem še kako pomembna pri premagovanju stiske, ki jo čuti takšen bolnik. Raziskave so namreč pokazale, da bo manj verjetno zbolel za anksioznostjo in depresijo, če mu bo njegova družina stala ob strani. "Tisti, ki takšne podpore nimajo, so prepuščeni internetu, kjer lahko naletijo na netočne in strašljive informacije," je dodala in o tem navedla pomembnost društev, ki bolniku lahko ponudijo realne informacije.

Bolniku je v veliko pomoč tudi delovni terapevt, ki naredi vse, da bolnik skrbi zase, da je vključen v delovno aktivnost, pa četudi morda neplačano, in da prosti čas izkoristi tako, da se napolni z energijo. "Bolnik je v tem procesu šef," je dejala delovna terapevtka Dejana Zajc z URL Soča 

Pravi umetniki

Po njenih besedah je na voljo tudi veliko pripomočkov, ki mu olajšajo vsakodnevna opravila in prihranijo energijo. Imeti mora pravo mero počitka in delovne aktivnosti, oboje pa je treba skrbno načrtovati, je pojasnila. "Za življenje z multiplo sklerozo moraš biti umetnik," je dodala.

Svetovni dan multiple skleroze, 30. maj, letos poteka pod geslom Povežimo se. Mednarodna zveza za multiplo sklerozo s sedežem v Londonu želi s svetovnim dnevom, povečati ozaveščanje o tej avtoimuni bolezni, ki povzroča vnetje v osrednjem živčevju.

 

Komentarjev 2
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 16:32 31.maj 2018.

    Kako ne vedo povezave? Seveda znanstveniki vedo povezavo, če so jo pa dejansko našli. Ampak morate it študije brat, dragi moji. Multipla skleroza je posledica dologtrajne izpostavljenosti aluminijevim spojinam, ki zaobidejo črevo. Torej avtoimuna bolezen se pojavi, če dobimo aluminij ...prikaži več ali vbrizgan ali pa ga vdihujemo - torej cigareti, cepljenje, ljudje v industriji aluminija ga vdihujejo. Posledice zastrupljenosti z aluminijem so pa demenca, kognitivne motnje, inkontinenca, avtoimune bolezni itd.

  • Rudman 08:44 30.maj 2018.

    tako kot ste napisati je to bolezen zivcevja, zivcevje pa ti unicijo s cepljenjem. Je tu povezava, ne ni samo teorije zarote proti cepivom, katera so nekaj najboljsega za clovestvo. Kot sem ze velikokrat napisal dobite si navodila o posameznem ...prikaži večm cepivu in si poglejte katere stranske ucinke ima. Na nakaterih pise celo smrt. In to so uradna navodila od proizvajalca.