Slovenija
58 ogledov

Vlada je sprejela resolucijo o nacionalnem stanovanjskem programu

stanovanje Anže Petkovšek
Na današnji seji je vlada potrdila resolucijo, ki naj bi premešala karte na nepremičninskem trgu: več najemniških stanovanj, uvedba najemniškega dodatka, sankcije za nezasedena stanovanja ...

Osrednja misel resolucije o nacionalnem stanovanjskem programu, ki jo je pripravilo ministrstvo za okolje in prostor, je več najmniških stanovanj. "Program je nastal predvsem na ustavni pravic do zagotovitve stanovanj," je danes izpostavila okoljska ministrica Irena Majcen

Oddajali bi tudi stanovanja zasebnikov

Število najemnih stanovanj v javni lasti se naj bi tako v skladu z resolucijo v naslednjih desetih letih povečevalo. Javni sklad  pa bi vsako prodano stanovanje moral nadomestiti z novim najmniškim.

Javna najemna stanovanja | Avtor: MzIP/Žurnal24 MzIP/Žurnal24
Poleg nekaj več kot 20.000 najemnih stanovanj stanovanjskih skladov pa bi oddajali tudi stanovanja zasebnih lastnikov, ki bi jih srednjeročno ali dolgoročno obdobje predali v upravljanje javni službi za najemniško posredovanje. "Po izteku določenega časovnega obdobja bo lastnik prevzel stanovanje v dogovorjenem stanju ter prosto oseb in bremen," predvideva resolucija.

Vlada pa si želi zmanjšati tudi delež praznih zasebnih najemnih stanovanj s pomočjo finančnih spodbud in sankcij za nezasedena stanovanja.

Namesto neprofitnih stanovanj stanovanjski dodatek

Ker vlada ugotavlja, da trenutno shema neprofitnih stanovanj v okviru stanovanjskih skladov ne deluje, bi jih postopno ukinili. Namesto tega bi raje uvedli stanovanjski dodatek. A študija, koliko denarja bi za novi dodatek potrebovali, je še v izdelavi, tako tudi ni jasno, koliko ljudi bi takšen dodatek predvidoma potrebovalo oziroma koliko sredstev bi zanje država namenila.

Stanovanjske skupnosti in sobivanje

Mladim bi stanovanja ponudili v okviru stanovanjskih skupnosti z možnostjo kasnejšega odkupa javnega najemnega stanovanja po amortizirani vrednosti. Starejše pa bi spodbudili k sobivanju v večjih ali skupnostnih gospodinjstvih in varovanih ali oskrbovanih stanovanjih, ki bi jih zagotovili v okviru javno-zasebnih partnerstev. Predvidena je tudi možnost odkupa stanovanja s strani javnega stanovanjskega sklada z doživljenjsko rento.

Komentarjev 4
  • izRODEk 08:30 11.september 2015.

    Vzemi zalet, glavo naprej in teci proti betonski steni z zavezanimi očmi, kolikor te noge nesejo. To bo najbolj smiselna stvar, ki jo boš naredil v svojem življenju.

  • izRODEk 08:29 11.september 2015.

    Plačevanje "neprofitne" najemnine v državni garsonieri recimo 20 let po 12 mesecev med tem, ko oni v stanovanje ne vložijo ničesar.... 1.440€ X 20 let je 28.800€!Kdo je še tako zarukan, da ne uvidi, da gre zgolj za pohlep, ...prikaži več s katerim bi radi pomagali neoliberalcem pri zvišanju cene najemnin? Irena Majcen je tako kot Miro Cerar, neoliberalka. Ženska s kamnom namesto srca in z dolarskima znakoma v očeh. Samo profit jo zanima četudi bo zaradi tega še kdo umrl.A ni kriva ona. Krivi ste vsi tisti, ki tako politiko podpirate.

  • modrec 21:02 10.september 2015.

    Pravilno, to sploh niso neprofitna stanovanja, amapak stanovanja za tujce saj Sloveneci niso nikoli prišli do teh stanovanj. Mogoče se sedaj kaj spremeni.