Vizita za živali > Novice
2432 ogledov

Vrane imajo tudi nežnejšo plat

Vrana EPA
Čeprav jih povezujemo s smrtjo in nimajo najboljšega ugleda, imajo vrane tudi svojo mehkejšo oziroma nežnejšo plat, je pokazala študija

Raziskovalci v Nemčiji so ugotovili, da se vrane poskušajo priljubiti nasprotniku, se mu odkupiti po boju in to tako, da se ga dotaknejo. To storijo tudi, če gre za "popolnega neznanca".    

Vrane so že preučevali zaradi svoje inteligence in spadajo v družino ptic, imenovano korvide, ki prav tako vključujejo lešnikarice in srake. V zadnjih letih je več študij izpostavilo njihovo sposobnost za uporabo orodij in logičnega razmišljanja.

Siva vrana Glava na pravem mestu Vizita za živali Novi podatki o tem, kako zelo so inteligentne   

Čeprav so lahko samotarska bitja, pogosteje živijo in potujejo v velikih jatah, kjer tvorijo dolgotrajne odnose. Ko si najdejo partnerja, največkrat z njim ostanejo vse življenje.   

V novi študiji pa so raziskovalci z Inštituta za ornitologijo Max Planck v Nemčiji želeli ugotoviti, kako se med seboj sporazumevajo vrane, ki se ne poznajo. Ekipa  je v raziskavo vključila vrane, ki živijo v Evropi. Ugotoviti so želeli, ali prihaja do razlike v stopnji nasilja med vranami, ki se ne poznajo, v primerjavi s tistimi, ki se poznajo.

Za nasilno vedenje se znajo opravičiti 

 Po poročanju revije New Scientist so bili ptiči zaprti v kletkah, kamor so jim dajali hrano. Ugotovili so, da je bilo med pticami več nasilja, ko so bile lačne, kar je marsikdaj vodilo v razdražljivost, vrane so bile agresivne. Ugotovili so, da ko so ptice dobile hrano, so se tiste nasilnejše približale "žrtvam" in se jim za svoje vedenje opravičile z dotikom. Včasih pa so "agresorji" tudi ohranjali svojo razdaljo, "žrtev" pa je poiskala bližino ptice, ki ni bila vključena v boj.

Siva vrana Slovenija Otroke ob osnovni šoli ogrožale vrane   
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.