Vizita za živali > Novice
746 ogledov

Tako se brani električna jegulja

Electrophorus electricus, električna jegulja Profimedias
Kenneth Catania je opazil zanimivo obnašanje električne jegulje in ga posnel.

Kenneth Catania iz Univerze Vanderbit v Nashvillu je posnel obrambno obnašanje električne jegulje tako, da lahko  s pomočjo LED svetilk natančno vidimo sproščanje elektrike.

Organi električne jegulje za proizvajanje elektrike so v njenem repu, sestavljeni pa so iz majhnih tankih ploščic, ki jih ima posamezna električna jegulja okoli deset tisoč. Vsaka takšna ploščica proizvaja šibko napetost, ko se aktivirajo pa ustvarijo kratke sunke.

Jegulje sicer uporabljajo elektriko za lov, njeno obrambno obnašanje s skokom iz vode pa je Kenneth opazil čisto po naključju, ko je želel s kovinsko mrežo v akvariju ujeti jeguljo.

Kot vidimo na spodnjem posnetku, jegulja skoči iz vode, da bi naelektrila plastično glavo krokodila in plastično roko, ki se ob napadu jegulje lepo zasveti. Ker je jegulja prišla iz vode, se intenzivnost njenega napada še poveča. V enem od poskusov je tako moč njenega napada iz desetih voltov poskočila kar na 300.

 

Kako lovijo plen

Odrasle jegulje se hranijo z ribami, svoj plen pa že na daleč zaznajo z električnimi senzorji. Ti namreč sprejemajo električne sunke, ki jih druge ribe oddajajo s krčenjem mišic pri dihanju. Ko jegulja zazna, da plava mimo nje riba, jo z močnejšim električnim sunkom omrtviči. Električne jegulje najdemo v rekah in potokih Južne Amerike. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.