Vizita za živali
2520 ogledov

Goru že čaka na selitev v Slovenijo

Prevoz živali
Po številnih lažnih alarmih in težkih vremenskih razmerah so ga končno ujeli ...

V Romuniji so v past ujeli prvega risa za preselitev v Slovenijo. Ris, ki so ga poimenovali Goru, čaka v karanteni, obora v Sloveniji, v kateri se bo pripravil na novo okolje, pa že stoji.

"Po številnih lažnih alarmih in težkih snežnih razmerah se je v sredo sprožila past in ujeli smo prvega risa za preselitev," so sporočili iz projektne ekipe, jo sestavljajo predstavniki ACDB, upravljalci lovišč, predstavniki Naravnega parka Putna Vrancea in Romsilva.

Ris | Avtor: Profimedia Profimedia

Grozi jim popolno izumrtje

Akcija je stekla v okviru projekta Life Lynx, katerega glavni cilj je reševanje dinarsko-jugovzhodne alpske populacije risa pred izumrtjem in njena dolgoročna ohranitev. Tej namreč v Sloveniji in sosednjih državah zaradi majhne populacije, predvsem zaradi posledic parjenja v sorodstvu, grozi ponovno izumrtje.

V okviru projekta, v katerem sodeluje 11 organizacij iz petih držav, bodo v Slovenijo in na Hrvaško doselili rise iz slovaškega in romunskega dela Karpatov. V obstoječo populacijo risov v Sloveniji nameravajo vključiti 10 risov, po pet na notranjsko oz. kočevsko območje in na gorenjsko območje.

Po ocenah projektne skupine je trenutno v Sloveniji med 15 in 20 risov. Populacijo so ohranili s pomočjo doselitve leta 1973, ko je v Slovenijo prišlo šest risov s Slovaške. A za rešitev populacije so sedaj potrebni ukrepi za gensko osvežitev in izboljšanje povezanosti z drugimi populacijami risa, zlasti z alpsko.

Fotografije so simbolne.

Ris | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.