Vizita za živali > Festival
1574 ogledov

Poginule mačke so bile okužene s ptičjo gripo

Napadalne mačke Profimedias
Pet mačk je poginilo zaradi smrtonosnega virusa. To so simptomi.

Po poročanju britanskega tabloida The Sun, je v ZDA zaradi ptičje gripe uradno poginilo vsaj pet mačk. To vzbuja dodatno zaskrbljenost glede širjenja bolezni pri sesalcih. V Kanadi je prejšnji teden po poročanju tabloida poginil tudi pes okužen s ptičjo gripo. 

kokoši PTIČJA GRIPA Gorenjska Preklic zaščitnih ukrepov v boju proti ptičji gripi

Tri od petih mačk so prišle iz Nebraske in dve iz Oregona – vse so poginile med januarjem in marcem letos.

Šesta mačka je bila januarja v Wyomingu pozitivna na virus H5N1, vendar pristojni niso sporočilii, ali je mačka preživela.

Po podatkih Inšpekcijske službe za zdravje živali in rastlin pri Ministrstvu za kmetijstvo ZDA je zadnja mačka, ki je umrla v Nebraski, zbolela konec marca s simptomi, kot sta brezvoljnost in izguba teže.

Strokovnjaki ne morejo potrditi, kako se je mačka okužila, vendar je znano, da mačke lovijo in jedo divje ptice, od katerih so nekatere lahko okužene s ptičjo gripo.

Težko dihanje in izguba teže

Po poročanju mednarodne tiskovne organizacije BNO News sta dve mački živeli na dvorišču v bližini piščancev, ki so bili pozitivni na ptičjo gripo. Obe sta hudo zboleli z vrsto simptomov, vključno s težkim dihanjem, izgubo teže, brezvoljnostjo in dehidracijo – obe sta poginili januarja. 

Antonio Tiberi saj ni res, pa je Šport Kolesarski as ustrelil ministrovo mačko, zdaj ga čaka visoka kazen Zavetišče Zakaj? Slovenija Pri nas: bliskovit porast zapuščenih psov

Dr. Sarah Sillman iz Veterinarskega diagnostičnega centra Univerze v Nebraski je o dveh primerih iz Nebraske dejala, da je prva mačka doživela "hitro poslabšanje" zdravja z več simptomi, vključno s tremorjem in izgubo ravnotežja.

Drugo mačko so skrbniki opisali kot utrujeno, naj bi hodila v krogih in veliko spala. Mucka je nato z boleznijo živela še deset dni, normalno je jedla in pila, na koncu je bila zaradi hitrega poslabšanja potrebna evtanazija. 

Komentarjev 1
  • Boschtjan Zupanchich 21:43 10.april 2023.

    A so jih zgrešili, in pocepili ljudi namesto njihovih "ljubljenčkov" ? A so jih vseeno, pa so jih strdki uničili, in so potem krivdo za cepivske strupe prevalili na ptičjo gripo ??