Svet
87 ogledov

V Sloveniji opranih 15 milijonov ruskih evrov

denar Shutterstock
Mednarodna novinarska organizacija OCCRP, ruski časnik in partnerji so danes začeli objavljati podatke o tem, kako je bilo v EU opranih več kot 20 milijard evrov ruskega izvora. V Slovenijo se je med letoma 2012 in 2014 nateklo okoli 15 milijonov evrov v 56 transakcijah na bančne račune osmih bank, ugotovitve raziskave danes razkriva Delo.

Leto dni po razkritju Panamskih dokumentov so podatke o pranju denarja pridobili novinarji OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), ruskega časnika Nova Gazeta in partnerji. Kot danes navaja Delo, je v Sloveniji najvišja posamezna transakcija znašala 1,2 milijona evrov, in sicer kot plačilo za dejansko opravljen posel v Čečeniji.

Največ plačil je med letoma 2012 in 2014 prišlo na račune NLB, in sicer 15 nakazil v skupni vrednosti 5,5 milijona evrov. Med bankami časnik omenja in opisuje posle še v Deželni banki Slovenija, Sberbank ter Factor banki ter navaja, katera podjetja v Sloveniji so prejela denar. Ob tem napoveduje, da bo zgodbo o pomembnejših prejemnikih objavil v prihodnjih dneh.

V bankah so za časnik povedali, da spoštujejo nacionalne in evropske predpise o preprečevanju pranja denarja, da njihovo delovanje nadzirajo ministrstvo za finance, Urad RS za preprečevanje pranja denarja in Banka Slovenije. V NLB so med drugim priznali, da so njihovi notranji nadzorni mehanizmi v letih 2012 in 2013 zaznali sumljive transakcije in da so izvedli postopke po zakonu o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma.

V NLB so po navedbah časnika vsa plačila izvedle štiri slamnate družbe iz Velike Britanije in s Cipra. To je bila sicer običajna pot denarja iz Rusije, ki je romal prek slamnatih družb iz teh dveh držav ali tudi Nove Zelandije na bančne račune v vzhodni Evropi in do bank po vsem svetu. Denar je končal pri ruskih poslovnežih ter lastnikih skupin, ki se ukvarjajo z gradbeništvom, inženiringom, informacijsko tehnologijo in bančništvom, piše Delo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • KOJAK 15:30 21.marec 2017.

    Iz cele Rusije je prišlo 15 mio. € ..... VAUUUUUUUUU AMATERJI. Toliko je Rotnik potegnil pri samo enem poslu s TEŠ6.

  • matermila 14:58 21.marec 2017.

    A tudi Rusi kradejo,tako kot naši?Kdo bi si mislil.

  • francl12 14:14 21.marec 2017.

    tako lepo oprane denarce bi z veseljem sprejel.....