Uporabno
2297 ogledov

Kako pripraviti slastno in fotogenično hrano

Natureta
1/2
Sabina Penšek
V času samokarantene smo mnogi postali pravi gurmanski kuharji. Seveda pa želimo s svojimi kulinaričnimi mojstrovinami ne le razveselit naših brbončic, ampak tudi naše oči, saj kot vsak ve, jemo tudi z očmi.

Prav vsakemu se je že zgodilo, da je videl fotografijo lepo pripravljene hrane in čutil kako se v ustih nabira slina. Ob fotografiji si lahko zamislimo vonj in okus hrane, čeprav prave predstave o njiju nimamo. Vsekakor pa nas lahko taka fotografija prepriča v to, da poiščemo recept in jed pripravimo sami.

Natureta | Avtor: Sabina Penšek Sabina Penšek
Naj se vašim prijateljem cedijo sline

"Prvi stik s hrano je, še preden jo okusimo, seveda vizualni," poudarja Tomo Jeseničnik, fotograf, ki sodeluje s številnimi kuharji in prehrambnimi podjetji. Tisti prvi stik je najpomembnejši, to že opazimo pri otrocih, ki npr. zelene hrane ne želijo jesti, tudi če je še nikoli niso okusili. Zato je izjemnega pomena, da pri kuhanju in pripravljanju hrane vedno razmislimo tudi o vizualnem učinku, ki jo bo imela hrana.

Kdor svoje kuharske umetnine rad deli tudi na družbenih omrežjih, prav gotovo ve, da se bodo ob posebno lepih fotografijah hrane tudi pojavile številne prošnje za recept. Instagram je v preteklih letih postal najbolj priljubljen vir navdiha za kuhanje in pečenje, prav tako pa tudi odlična platforma za deljenje lastnih receptov.

In kako ustvariti sliko, zaradi katere se bodo vašim sledilcem cedile sline? "Osredotočite se na kak posebej izrazit in zanimiv detajl jedi, sploh, če boste objavljali na Instagramu," opozarja Jeseničnik, ki je za revijo Naravno & Okusno pripravil 5 nasvetov za vse, ki radi delijo fotografije svoje hrane na družbenih omrežjih.

V brezplačni reviji Naravno & Okusno boste poleg intervjuja s fotografom Jeseničnikom našli tudi nasvete chefa Jorga Zupana za pripavo fotogenične hrane in izkušnje uspešne stilistke hrane Sabine Penšek. Kolumna fotografa Miha Bratine vas bo navdušila s konkretnimi predlogi, digitalna strateginja Nina Tanhoferpet pa je pripravila pet korakov do perfektnih slik hrane.

Natureta | Avtor: Sabina Penšek Sabina Penšek


Recepti za priloge, ki bodo hitro postale središče vašega piknika

Najpomembnejši del piknika je seveda slastno meso z žara. Pripravite pa tudi okusne priloge, ki bodo hitro prevzele glavno vlogo na vašem naslednjem pikniku. V reviji Naravno & Okusno boste našli štiri recepte prilog, ki ne bodo navdušile le vaših brbončic, ampak bodo tudi prava paša za oči.

Natureta | Avtor: Natureta Natureta
Kot prilogi pripravite testeninsko solato z ajvarjem ali brstični ohrovt z gorčično omako in parmezanom, ki bosta navdušili tudi vaše vegetarijanske prijatelje. Popečeni kruhki s šunko in mocarelo bodo odlično služili kot predjed, medtem ko boste čakali na meso z žara. Klasika med prilogami k čevapčičem in pleskavicam pa je vsekakor slastni prebranac.

Lažje do vrhunskih sestavin in receptov

V času epidemije novega koronavirusa so se tudi pri Natureti prilagodili razmeram in novim nakupovalnim navadam ter vzpostavili spletno trgovino, kjer ne boste našli le kakovostnih Naturetinih izdelkov, ampak tudi kup odličnih brezplačnih receptov, ki vas bodo vsekakor navdušili.