Svet
29 ogledov

Trezor sodnega dne je ogrožen

Banka semen na Norveškem EPA
Trezor, v katerem je shranjenih več kot milijon semen raznih rastlin iz več kot sto držav z namenom zaščite biotske raznovrstnosti Zemlje v primeru katastrofe globalnih razsežnosti, je ogrožen zaradi topljenja ledu. Vanj je nemreč začela vdirati voda.

Četudi je bila mednarodna shramba semen (Svalbard Global Seed Vault) oblikovana, da preživi jedrsko vojno, padec asteroida in ekstremne vremenske pojave, očitno niso računali na klimatske spremembe. Kot piše Science Alert, je velikansko banko semen začelo ogrožati topljenje ledu, zaradi katerega je v trezor začela curljati voda. 

Science Alert sicer piše, da semena niso neposredno ogrožena, a curljanje vode je vseeno presenetilo in šokiralo znanstvenike, ki so vključeni v projekt. 

Znotraj polarnega kroga

Izgradnja "Noetove barke semen" je stala najmanj 50 milijonov evrov, nahaja se kakih 122 metrov pod zemljo. Za štirimi nizi vakumskih vrat se nahajajo trije trezorji, v katerih je skupno shranjenih okoli 4000 različnih vrst semen. Trezor so na na Svalibardu, najsevernejšem norveškem otočju, ki leži znotraj polarnega kroga, odprli leta 2008. 

Trezor financirajo Norveška in organizacija Crop Trust, večji del je zaprt in le nekaj oseb na svetu je, ki imajo dostop do njega. V njem je stalna temperatura -18 stopinj Celzija, brez elektrike naj bi ohranjal temperaturo pri -5 stopinj Celzija. 

Banka semen na Norveškem | Avtor: EPA EPA

Klimatske spremembe

Težavo seveda predstavljajo klimatske spremembe, saj je bilo recimo leto 2016 najtoplejše leto odkar so 1880 začeli beležiti temperature. Povprečna temperatura v Spitsbergenu, kjer se banka semen nahaja, je bila konec preteklega leta za sedem stopinj višja od normalne. 

"Nismo računali, da bi se večni led lahko stopil in da bomo imeli tako ekstremne vremenske pogoje," je za Guardian povedal tiskovni predstavnik norveške vlade Hege Njaa Aschim.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.