Slovenija
142 ogledov

Telekap: navodila namesto zdravnika dajala upravna delavka?

Bolnišnica Istockphotos
V republiškem centru za zdravljenje možganske kapi na daljavo Telekap preiskujejo dogodek, ko naj bi brežiškim zdravnikom navodila za zdravljenje bolnika namesto nevrologa dajala kar upravna delavka klinike.

V UKC Ljubljana so potrdili, da dogodek, ko naj bi zdravnikom navodila dajala upravna delavka, preiskujejo, zato zadeve za zdaj ne morejo komentirati.

"Naj se čim prej razčisti!"

Center Telekap je v pristojnosti Nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC), ki jo vodi strokovni direktor David B. Vodušek. "Ne bi je dalje komentiral, ker o podrobnostih nisem obveščen. Takoj, ko sem za to izvedel, sem dal pobudo, da se izvede vzročno-posledična analiza, ki jo izvaja služba za kakovost. Analiza je v teku, sam pa sem zainteresiran, da se zadeva čim prej razčisti," pravi Vodušek.

Pomoč preko telefona

David Božidar Vodušek | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Republiški center Telekap deluje od druge polovice leta 2014 v okviru kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo ljubljanske nevrološke klinike.

Sistem omogoča, da imajo tudi bolniki v bolnišnicah, kjer je nevrološka služba preskromna ali je v tistem trenutku ni, hitro in strokovno obravnavo.

Vključene vse regijske bolnišnice

V sistem so vključene vse slovenske regijske bolnišnice; njihovi zdravniki se lahko na daljavo, preko avdio in video povezave posvetujejo s nevrologi v republiškem centru. Sistem je omogočil, da bolniki dobijo pravočasno oskrbo v regijski bolnišnici, pa čeprav tam ni prisoten nevrolog. Tak sistem bolnikom daje večje možnosti za preživetje oz. zgodnejšo rehabilitacijo.

"Ekipa je zelo zagnana, da bi delala dobro. Na drugi strani se bojim, da imamo posamezne sodelavce, ki pa imajo neka svoja videnja, kaj bi moralo se še zgoditi in da zaradi teh videnj se tudi nam dogajajo še kake sprotne stvari, ki jih morda še ni konec in ki so morda tudi širše kot nevrološka klinika," pravi Vodušek.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.