Svet
7 ogledov

Ta ruska fotografija je razjezila Turčijo

Vojak na ruski ladji Žurnal24 main
Turški zunanji minister je dejanje ruskega vojaka ob prečaknju Bosporja označil za rusko provokacijo.

Fotografija ruskega vojaka na ladji Ceasar Kunikov, ki drži v rokah raketni izstrelek, medtem ko se ladja premika skozi Bospor, je razjezila Turčijo. Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je izrazil nezadovoljstvo in incident označil za rusko provokacijo.

Zaostreni odnosi

Odnosi med Rusijo in Turčijo so se po sestrelitvi ruskega letala, ki je prekoračil turški zračni prostor, močno zaostrili.


Na incident, v katerem sta umrla ruska pilota, se je Rusija odzvala na številne načine, ki vključujejo ukinitev bilateralnih sporazumov in razglasitev ekonomskih sankcij Turčiji.

Medsebojno obtoževanje


Situacija je postala še bolj napeta, ko sta se predsednika obeh držav, Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan začela medsebojno obtoževati, da državi kupujeta nafto od Islamske države.

Prehod skozi Bospor

V sporazumu po koncu prve svetovne vojne se je Turčija obvezala, da bo skozi preliv spuščala tuje ladje. Za Rusijo je Bospor edini prehod, ki ga lahko uporablja črnomorska flota za dostop na Mediteran in svetovno morje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.