Svet
2710 ogledov

Našli pogrešano letalo, preživelih ni

iskalna akcija cessna hrvaška
1/3
Josip Granić/HGSS
V nedeljo okoli 12. ure je z radarjev izginilo letalo cessna, ki je letelo iz Splita proti Nemčiji. Slabih 24 ur pozneje so letalo našli.

Več sto pripadnikov hrvaške gorske reševalne službe in civilne zaščite je v zahtevnih vremenskih razmerah zjutraj nadaljevalo iskalno akcijo za pogrešanim letalom cessna, ki je včeraj okoli poldneva izginilo z radarja med Slunjem in Rakovico. "Zožili smo področje iskanja, vemo, kje letala ni. Osredotočili se bomo na določeno območje. Težave nam povzroča vreme, dež pada, megla je, vidljivost je slaba," je za hrvaški radio dejal Darko Granić iz hrvaške gorske reševalne službe. 

Nekaj pred 11. uro so na strmem, gozdnatem območju na predelu Broćance v bližini Rakovice našli dele pogrešanega letala. "Na žalost je bilo potrjeno, da so vsi potniki na letalu umrli. Sledi policijski ogled kraja dogodka. V imenu vse operativnih služb izražam sožalje družini in prijateljem preminulih," je dejal direktor civilne zaščite Damir Trut. 

Policija in preiskovalec letalskih nesreče bosta prevzela preiskavo dogodka. Znano je, da je pilot pred strmoglavljenjem, klical pomoč. Trut je pojasnil, da so bile vremenske razmere v času nesreče neprimerne za takšne polete. 

Na letalu so bile po navedbah policije štiri osebe. Po podatkih policije naj bi bil pilot letala Švicar, dva potnika imata nemško državljanstvo, en potnik pa hrvaško. Nova TV je poročala, da je letalo, preden je izginilo z radarja, poslalo poziv na pomoč. 

iskalna akcija cessna hrvaška | Avtor: 24sata 24sata

Športni pilot Marko Emer je za Dnevnik Nove TV dejal, da dotično letalo nima črne skrinjice. "Pravila in postopki so strogo predpisani. Ve se, kdaj in kje se lahko leti," je dejal in dodal, da je "pilot verjetno prešel z instrumentalnega letenja na vizualno, vendar pa to ni vreme, ki bi to omogočalo". 

Prebivalci naselja Brezovac, na območju, kjer je cessna izginila z radarja, letala niso videli, so ga pa slišali. Ena od prebivalk je dejala, da je bilo slišati, kot da letalo kroži nad njimi. Druga prebivalka je v nekem trenutku slišala zvok, "kot bi se podiralo drevje". Dokler ji sorodniki niso povedali, da je na območju izginilo letalo, ni pomislila, da bi lahko bili ti zvoki povezani z izginotjem letala.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.