Svet
19928 ogledov

Tudi v drugo ni šlo, grozljiv posnetek napada na civilno kontrolno točko

Proruski separatisti in ukrajinska nacionalna garda drug drugega obtožujejo kršitve začasnega premirja.

BBC poroča, da tudi drugi poskus evakuacije civilistov iz južnega dela mesta Mariupol ni uspel. Proruski separatisti in ukrajinska nacionalna garda pa drug drugega obtožujejo kršitve začasnega premirja. 

Putin krivi Kijev za neuspešno evakuacijo civilistov iz Mariupola.

Televizija Ukrajina 24 je prikazala borca ​​nacionalne garde Azov, ki je povedal, da so ruske in proruske sile, ki so obkolile pristaniško mesto z okoli 400.000 prebivalci, še naprej obstreljevale območja, ki naj bi bila varna.

Tiskovna agencija Interfax citira uradnika separatistične administracije iz Donecka, ki je ukrajinske sile obtožil, da ne spoštujejo omejenega premirja. Separistični uradnik je dejal, da je mesto zapustilo le okoli 300 ljudi. Ukrajinske oblasti so pred tem sporočile, da nameravajo evakuirati več kot 200.000 ljudi iz Mariupola.

Fotografija prikazuje napad na most blizu Irpina, mesta severozahodno od Kijeva, preko katerega so poskušali pobegniti civilisti. New York Times poroča, da so bili ubiti trije člani iste družine.

Mediji poročajo, da so manjše skupine tekle po cesti, pri begu pa so jim pomagali ukrajinski vojaki.

Spletni portal Conflict News Footage je pred dvema urama objavil posnetek močnega jutranjega obstreljevanja ruskih sil severozahodno od Kijeva. Eksplozije so slišali tudi novinarji CNN v Kijevu in na podeželju jugozahodno od mesta. Dve minometni ali topniški granati sta zadeli civilno kontrolno točko med Kijevom in predmestjem Irpina. Umrle so tri osebe, poročajo ukrajinske oblasti, med njimi dva otroka.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes v telefonskem pogovoru ruskega predsednika Vladimirja Putina pozval k nujni splošni prekinitvi spopadov v Ukrajini, so sporočili iz Erdoganovega urada. Putin je na drugi strani izrazil pripravljenost na dialog, a je za zahteval, da ukrajinske sile najprej položijo orožje.

Ruske sile naj bi se pripravljale na bombardiranje in obstreljevanje Odese, zgodovinsko pomembnega mesta na obali Črnega morja, je danes opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "To bo vojni zločin. Zločin proti zgodovini," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes potrdil, da ZDA razmišljajo o tem, da bi Poljski poslale vojaška letala, če se Varšava odloči za dobavo svojih migov Ukrajini, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Da si Washington prizadeva za dogovor s Poljsko o dobavi letal Ukrajini, so pred tem poročali tudi ameriški mediji.

 

Komentarjev 37
  • jozicamurn 19:10 08.marec 2022.

    Če vidim sklonjenega neo-nacista nad žrtvami, potem vem, da jo je nasilno zadušil pred vzhodnimi kamerami ali pa ustrelil in jo ustrahoval naj ne zine, saj poteka zahodna propaganda.

  • Avatar Onniliona
    Onniliona 19:20 06.marec 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • eminenca 18:57 06.marec 2022.

    kje je zdej pomoč zahoda, pa kje se skriva tale biden, če sploh obstaja