Svet
660 ogledov

Spet aktualna razprava o zakonu glede nezvestobe

Erdogan Turčija EPA
Od predloga so zaradi Evropske unije odstopili, zdaj spet stopa v ospredje.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je novinarjem po svojem govoru v parlamentu v Ankari povedal, da želi z zakonom prepovedati nezvestobo in da je bil odstop od postopka leta 2004 - zaradi zahtev Evropske unije - napaka, poroča Hurriyet Daily News.

"Menim, da je zdaj pravi čas, da zakon glede nezvestobe ponovno vzamemo v ozir, saj je naša družba v drugačnem položaju kar se tiče moralnih vrednot," poudarja Erdogan in dodaja, da gre za star in razširjen problem in da je treba o njem razpravljati.

Turčija je leta 2004 od kriminalizacije nezvestobe odstopila zaradi pristopnih pogajanj z Evropsko unijo, ki jo je kritizirala zaradi kratitve osebne svobode državljanov.

"Menim, da smo v tem procesu storili napako. Potrebno je podrobno pregledati pripravo zakona o nezvestobi, o zlorabah in drugih tovrstnih težavah," izpostavlja turški predsednik.

Erdogan Kruto Svet Erdogan petletnici: Če umreš, te bomo pokrili z zastavo

Kaznovali predvsem ženske

Predsednikov predstavnik za stike z javnostmi Ibrahim Kalin je novinarjem že pred tem potrdil, da ministrstvo pravosodja pripravlja nov zakon glede nezvestobe. Kriminalizacija nezvestobe je v Turčiji predmet polemik že desetletja; ustavno sodišče je leta 1996 ukinil zakon o nezvestobi, po katerem so bile v največji meri kaznovane ženske.

Zakon je predvideval, da se moškega kaznuje za nezvestobo le, če vstopi v dolgotrajno izvenzakonsko zvezo, medtem ko so bile ženske obsojene tudi po le eni prevari.

Protesti v Istanbulu Svet Več deset tisoč ljudi proti Erdoganovi diktaturi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Žvižgač 19:59 27.februar 2018.

    Naš Borat jih podpira pri vstopu v EU, podpiramo šiptarje, podpiramo palestince, podpiramo vse od kateri imamo in bomo imeli največ koristi. Mentalno obubožani podpirajo tudi Borata RRRjavca in Cmerarja. Naj gredo vsi u 3PM.

  • Avatar Leon
    Leon 19:27 27.februar 2018.

    Slovenci bi lahko Erdoganu poslali katero od naših ministric ! Teh imamo za polhno štalo .

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 18:30 27.februar 2018.

    Dobro je to da imajo Austrici Kurza Sabastjana ,do takrat turki ne bodo videli EU.