Svet
692 ogledov

Putin prisegel za peti mandat, to je obljubil Rusom

Vladimir Putin Epa
Ruski predsednik Vladimir Putin je prisegel za peti mandat predsednika Rusije, s katerim bo na oblasti ostal vsaj do leta 2030.

Na slovesnost v Kremlju so bili povabljeni diplomatski predstavniki vseh tujih držav, večina članic EU, vključno s Slovenijo, pa se inavguracije ni udeležila.

"Služiti Rusiji je velika čast, odgovornost in sveta dolžnost," je na slovesnosti v Kremlju izjavil 71-letni Vladimir Putin ter obljubil, da bo država sedanje težko obdobje preživela in iz njega izšla kot zmagovalka. "To težko obdobje bomo preživeli dostojanstveno in postali še močnejši. Skupaj bomo premagali vse ovire, uresničili vse, kar smo načrtovali, in skupaj bomo zmagali," je še dodal.

Putin, ki Rusiji kot predsednik ali premier vlada že od leta 1999, tudi na volitvah marca ni imel prave konkurence. Osvojil je 87 odstotkov glasov, s čimer si je prepričljivo zagotovil že peti mandat na čelu države. Dosegel je tudi svojo najvišjo podporo doslej, ki pa jo gre po ocenah opazovalcev pripisati predvsem represiji.

Brez slovenskih predstavnikov na inavguraciji

Na Putinovo inavguracijo so bili povabljeni vodje vseh tujih diplomatskih predstavništev v Moskvi, so sporočili v Kremlju. ZDA, Kanada, Velika Britanija in okoli 20 članic EU, vključno s Slovenijo, so sicer že pred dnevi napovedale, da se slovesnosti v Kremlju ne nameravajo udeležiti.

Kot je v ponedeljek za STA pojasnilo zunanje ministrstvo, se veleposlanica Slovenije v Moskvi Darja Bavdaž Kuret inavguracije Putina ni udeležila, ker je trenutno izven države akreditacije. Začasni odpravnik poslov slovenskega veleposlaništva v Moskvi pa vabila s strani ruskih oblasti ni prejel.

Preostalih sedem članic EU, med drugim Francija, Madžarska in Slovaška, naj bi medtem po navedbah diplomatov v Bruslju na slovesnost poslale svojega predstavnika, je poročal portal tiskovne agencije Reuters.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je sicer danes članicam unije svetoval, naj se ne udeležijo inavguracije, češ da to ne bi bilo primerno.

"Ukrajinci in številni drugi po svetu bi težko razumeli, da Putina obravnavamo kot obtoženega s strani Mednarodnega kazenskega sodišča, odgovornega za vojno v Ukrajini, volitve kot nesvobodne in nepoštene, obenem pa bi se udeležili inavguracije," je še dodal.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 41
  • Idioti 21:56 08.maj 2024.

    Uradno obveščam vse v STA , da se je začela , kot sem napovedal ofenziva Severne armije na Ukrajino . Začeli smo čistiti svoja in UA minska polja na smereh napada klinov oklepnih divizij . Ne bomo osvobajali Harkova , ...prikaži več on bo obkoljen samim prodorom proti Kievu ! Sumi znamo pa zravnati , ker ga ne rabimo ! Vidimo se na levi obali reke skozi Kiev ! In Ukrajinci , ne rušite mostov , ne bomo šli naprej . Zakaj bi , saj UA takrat ne bo več obstajala !

  • Idioti 09:56 08.maj 2024.

    Vse kar je v moji moči , bom dal za zmago majke RUSIJE !

  • Kmodri_ 17:50 07.maj 2024.

    Pozabil je omeniti, da po Putlerju pridejo vojne reparacije!