Svet
38309 ogledov

Preplah na hrvaški plaži

Hrvaško morje
Kopalce je hudo prestrašilo.

Kopalce v Primoštenu pri Šibeniku je konec tedna prestrašila plavut velike ribe, ki je plavala v plitvini, saj so najprej pomislili, da gre za morskega psa. 

Vendarle je šlo za neškodljivo mečarico, poročajo hrvaški portali. Riba je bila dolga približno dva metra in je skoraj tri ure plavala ob plaži.

"Z možem sva se kopala in ravno ko sem stopila iz vode, je v plitvino priplavala velika riba in začela plavati naokoli," je za portal 24sata povedala Katarina Palčić, ki je ribo tudi posnela. 

Mečarica v plitvini je presenetila tudi prebivalce Primoštena, ki niso vajeni, da bi tovrstno ribo opazovali tako blizu obale. Eden prebivalcev je za Večernji list dejal, da je med sprehodom s psom v morju zagledal plavut. Tudi on je najprej pomislil, da gre za morskega psa, a ko je prišel bliže, je ugotovil, da gre za mečarico.

Mečarice je ponavadi mogoče videti na odprtem morju v srednjem in južnem Jadranu, je za zagrebški časnik povedal strokovnjak splitskega inštituta za oceanografijo Jakov Dulčić. Pojasnil je, da mečarica v Jadranu ni redka, je pa zaščitena z zakonom.

"Zgodi se, da se kakšna izgubi, a zanimivo je, da je bila v tako plitvi vodi," je povedal Dulčić. Opozoril je, da je mečarica ogrožena zaradi ribolova, plastičnih odpadkov in ostankov nafte v morju.

Poletje Vreme Slovenija Poletje za vogalom. Kdaj in koliko se bo ogrelo?

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • marsal22 14:43 17.junij 2020.

    zakaj mislite , da ima ta riba sabljo samo za okras ! ?Srečati to ribo,ni listanje po slikanici !