Svet
11 ogledov

Osupljiva korupcija

Cecilia Malmström Reuters
Evropska unija. Tri četrtine Evropejcev in 91 odstotkov Slovencev meni, da je korupcija v njihovi državi zelo razširjena.

Obseg korupcije v Evropi je "dih jemajoč" in gospodarstvo Evropske unije (EU) stane vsaj 120 milijard evrov na leto, pravi Evropska komisija (EK). "Dejanski stroški korupcije so verjetno precej višji od te številke," je dejala evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström, ki je predstavila prvo celovito poročilo o korupciji. Gre za številko, ki je enaka letnemu proračunu EU, poroča BBC.

Tri četrtine Evropejcev, anketiranih v raziskavi, in 91 odstotkov Slovencev meni, da je korupcija v njihovi državi zelo razširjena, več kot polovica pa, da se je obseg korupcije povečal.

Pri nas ni več volje

Slovenija je med državami Srednje in Vzhodne Evrope med najdejavnejšimi v boju proti korupciji, saj ima dobro razvit pravni in institucionalni protikorupcijski okvir. Vendar se zdi, da je v zadnjih letih sredi domnev in dvomov o integriteti funkcionarjev na visokih položajih upadla politična volja za boj proti korupciji, ugotavlja komisija.

Predlogi komisije

Sloveniji EK predlaga uvedbo odvračalnih kazni za izvoljene in imenovane funkcionarje, če kršijo zahteve o prijavi premoženjskega stanja in nasprotju interesov, ter sprejetje dodatnih ukrepov za okrepitev standardov odgovornosti izvoljenih funkcionarjev, piše STA.

EK Sloveniji predlaga, naj zaščiti operativno neodvisnost in vire protikorupcijskih organov ter posebne tožilske službe za boj proti finančnemu kriminalu; okrepi naj protikorupcijske mehanizme v povezavi s podjetji v državni lasti ali pod državnim nadzorom ter v postopkih za oddajo javnih naročil in privatizacijskih postopkih ter stori več za učinkovit nadzor financiranja strank.     

Komentarjev 8
  • dragec 12:55 04.februar 2014.

    Vladek, PREGO!!!!!!

  • Marko Slovenia 11:13 04.februar 2014.

    a ste plačani, da serjete en čez drugega in si mečete polenčka med potjo? Pa se je že kdo zamislil, da tko ne prideš daleč oz. nikamor? Lahko bi malo prispevali k statistiki samomorov pa bi bila mogoče Slovenija lepša, ...prikaži več ko zadiha svež zrak

  • vladek 10:00 04.februar 2014.

    ti si sugurno cccc solatar