Šport > Zimski športi
4999 ogledov

Avstrijci so se na vse pretege trudili, da bi ga prepričali

Marcel Hirscher Profimedia
Na dan prihaja več podrobnosti v zvezi s senzacionalno vrnitvijo smučarskega šampiona Marcela Hirscherja, ki se pri 35 letih vrača v beli cirkus.

V četrtek je v svetu alpskega smučanja odjeknila novica, da se serijski zmagovalec Marcel Hirscher več kot pet let po upokojitvi vrača na bele strmine. Toda 35-letni zmagovalec 67 tekem za svetovni pokal in dobitnik osmih zaporednih velikih kristalnih globusov (2012-2019) v drugem delu kariere ne bo tekmoval v dresu avstrijske reprezentance, temveč v barvah Nizozemske, države, kjer se je rodila njegova mama.

Hirscher je v napovedi senzacionalne vrnitve poudaril, da v njem še vedno tli strast do smučanja, ter pojasnil, zakaj se je kljub močnim prizadevanjem avstrijskih funkcionarjev odločil za Nizozemsko.

"Zelo sem vesel. Na smučeh se počutim kot doma. Veselje do smučanja ni nikoli izginilo in res je lepo, da lahko ponovno poskusim," je povedal eden največjih zvezdnikov v zgodovini tega športa.

Odslej bo tekmoval za Nizozemsko, saj pri svojih letih ne "želi odžirati sredstev mladim športnikom" v precej bolj nasičeni avstrijski reprezentanci. "Prihodnost pripada mladim in ne meni, ki imam 35 let," je povedal.

Marcel Hirscher | Avtor: Profimedia Profimedia
Vseeno so se naši severni sosedi na vse pretege trudili, da bi ga zvabili nazaj v svoje vrste. "Veliko smo mu ponudili," je za ORF priznala predsednica Avstrijske smučarske zveze (ÖSV) Roswitha Stadlober. "Seveda bi ga želeli obdržati, obenem pa moramo spoštovati njegovo željo, da bi tekmoval za Nizozemsko, kjer bo lahko deloval bolj individualno," je dodala.

Hirscher trenutno nima pravice do nastopa na tekmah svetovnega pokala, saj mora prej osvojiti zadostno število Fisovih točk. Po napovedih strokovnjakov mu to ne bi smelo predstavljati težav, vprašanje pa je, ali bo lahko spet krojil svetovni vrh.

"Verjetno ni treba posebej poudarjati, da še vedno zna smučati. Vem, da je bil Marcel v tem času veliko na smučeh in da je vseskozi treniral. Tukaj je seveda vprašanje startne številke. Če želi biti konkurenčen najboljšim, mora čim hitreje napredovati po startni vrsti. Do tega lahko pride zelo hitro. Če mu bo uspelo, potem verjamem, da lahko pride nazaj na vrh," je dejal trener moške avstrijske ekipe Marko Pfeifer.

marcel hirscher | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • munja 15:55 25.april 2024.

    Ne vem, zakaj je sploh nehal smučat?! Mislim, da pri 35. letih ne bo več nekih velikih presežkov.

  • Pepe007 10:53 25.april 2024.

    Bomo videli. Taka vrnitev ni enostavna.