Šport > Kolesarstvo
7451 ogledov

Pogačar na najtežji etapi deklasiral vso konkurenco

Tadej Pogačar Profimedia
Kraljevska etapa Gira je pripadla Tadeju Pogačarju. Ta v skupnem seštevku vodi že za skoraj sedem minut.

Kolesarje je tokrat čakal najtežji preizkus na letošnji dirki po Italiji. Spopasti so se morali z 222 kilometrov dolgo traso, ki je vsebovala pet kategoriziranih vzponov in kar 5.400 višinskih metrov. Najtežji del je bil na vrsti v zadnji tretjini etape z vzponom na sloviti Mortirolo, vse skupaj pa se je zaključilo s klancem do priljubljenega smučišča Livigno.

V etapi je sprva pobegnilo 12 ubežnikov, na prvem kategoriziranem vzponu pa se je glavnina razdelila, v 'beg' je ušlo še okoli 50 kolesarjev. Skupini sta se kasneje združili in si pred ostankom glavnine nabrali tudi več kot pet minut naskoka. Med bežečimi sicer ni bilo nevarnih tekmovalcev za skupni seštevek.

  • 100 km do cilja: Tobias Bayer (Alpecin-Deceuninck) se je prvi odločil za skok iz ubežne skupine, kasneje se mu je pridružilo še pet kolesarjev - Davide Ballerini, Cristian Scaroni (oba Atsana), Harrison Wood (Cofidis), Giulio Pellizzari in Alessandro Tonelli (oba VF Group - Bardiani CSF - Faizané). Ti so imeli 100 kilometrov pred ciljem nekaj manj kot dve minuti prednosti pred veliko zasledovalno slupino, glavnina, kjer so tempo mirno narekovali člani moštva UAE Team Emirates je za šesterico zaostajala okoli pet minut.
     
  • 84 km do cilja: Kolesarji so bližali prelazu Mortirolo, tokrat z ene od najlažjih strani, a gre vseeno za vzpon dolg 12,6 km s povprečnim naklonom 7,6 odstotka, najvišji naklon znaša 16 odstotokov. Vodilnih šest kolesarjev je imelo 0:47 prednosti pred prvimi zasledovalci, rožnata majica je s svojimi pomočniki zaostajala 4:44. Tadej Pogačar še ni porabil 'svojih mož', ritem je namreč držal Juan Sebastián Molano, ki sicer praviloma ni zadolžen za pomoč v klancih.
     
  • 79 km do cilja: Do začetka vzpona na Mortirolo je kot prva skupaj prišla le še četverica kolesarjev, zaostala sta Bayer in Ballerini.
     
  • 73 km do cilja: Na polovici klanca sta v ospredju ostala le Scaroni in Pellizzari. Zasledovalci so bili oddaljeni 37 sekund, glavnina natanko pet minut. Zdelo se je, da imajo Pogačarjevi še vedno vse pod kontrolo.
     
  • 66 km do cilja: Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck) je tik pred vrhom ujel vodilni dvojec, a je vseeno največ točk (40) v lovu na modro majico ujel Scaroni.
    V slupini z rožnato majico je narekovanje ritma prevzel Domen Novak (UAE Team Emirates), ki je razliko zmanjšal za več kot pol minute. V 'glavnini' je ostalo še 30 kolesarjev, na vzponu se je precej skrčila tudi prva zasledovalna skupina.
     
  • 48 km do cilja: Na čelu se je združilo 18 kolesarjev, rožnata majica je zaostajala malce več kot štiri minute.
     
  • 33 km do cilja: Razlika med obema skupnama je znašala 3:44. Pogačar je še imel možnosti za etapni uspeh, vprašanje je bilo, če ima namen voziti agresivno. Ob visoki skupni prednosti to niti ni bilo potrebno.
     
  • 27 km do cilja: Novak je delal na čelu kolone, razlika se je spustila na 3:15.
     
  • 22 km do cilja: Iz ubežne slupine je skočil Georg Steinhauser (EF Education - EasyPost), sicer nečak nekdanjega nemškega kolesarja Jana Ullricha, tudi njegov oče Tobias je bil profesionalni kolesar. V zasledovalni skupini je Novak popustil in predal narekovanje tempa Felixu Großschartnerju (UAE Team Emirates).
     
  • 17 km do cilja: Na čelo se je postavil Rafal Majka, očitno je bilo, da Pogačar ne bo vozil konzervativno.
     
  • 14 km do cilja: Steinhauserju se je bližal Nairo Quintana (Movistar), Pogačar pa je napadel iz glavnine. Nihče mu ni mogel slediti. Quintana, ki je vedno blestel prav na visokih nadmorskih višinah, je čez kilometer ujel Nemca.
     
  • 12 km do cilja: 34-letni Kolumbijec se je otresel Steinhauserja, Pogi je za njim zaostal natanko minuto in pol. Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), Daniel Martinez (Bora-hansgrohe) in ostali so bili že minuto zadaj za Slovencem.
     
  • 4 km do cilja: Quintana, ki je veliko tvegal, je pridobil nekaj sekund na spustu, imel je 40 sekund prednosti pred zadnjim vzponom
     
  • 3 km do cilja: V enem kilometru je Pogi pridobil 15 sekund. Zmaga je bila na dosegu rok.
     
  • 2 km do cilja: Pogačar se je odpeljal mimo Quintane. Zmagovalec je bil odločen.
  • Cilj: Pogačar se je tudi skozi špalir slovenskih zastav prebil do ciljne črte. Gledalci so ga glasno spodbujali. Roke je dvignil že precej pred prihodom v cilj. Quintana je zaostal 31 sekund, Steinhauser 2:32 minute.

    Thomas in Martinez sta v cilj prikolesarila z dvema minutama in 50 sekundami zaostanka. Ker je Slovenec z zmago dobil še 10 bonus sekund, se je razlika v skupni razvrstitvi povečala za natanko tri minute.  Pred drugouvrščenim Thomasom ima Pogi zdaj 6:41 minute naskoka, pred Martinezom pa 6:56.

    V ponedeljek bo na sporedu prosti dan, v torek pa bo na vrsti še ena etapa s ciljnim vzponom od Livigna do Santa Caterine (206 km).
Komentarjev 3
Sorodne novice