Slovenija
13 ogledov

Grčija iz evroobmočja 18. junija?

grčija evro euro Shutterstock
Grčija bo zapustila evroobmočje 18. junija, če bodo dan prej populistične stranke, ki nasprotujejo ostrim varčevalnim ukrepom, na volitvah prejele dovolj glasov za sestavo vlade, je dejal direktor Integral Asset Management Nick Dewhirst.

Kot pravi Dewhirst, je evroobmočje kot klub, v katerem se lahko skrivajo goljufi. Ko pa jih drugi člani enkrat razkrinkajo, jih morajo izključiti iz kluba, ker bi v nasprotnem primeru vsi začeli goljufati.

V pogovoru za CNBC.com je dodal še, da je bila grška družba zgrajena na goljufanju in spletkarjenju, rekoč "vsak to dela", ampak te volivce sedaj iz drugih držav članic evroobmočja pozivajo k prevzemanju odgovornosti.

Banke bodo zaprte en teden

"Grške banke bodo zaprte en teden in nato bo nova valuta. Ne drahma, ampak v najboljšem primeru bi lahko za dva geura dobili en evro – valuta bo devalvirala in se fiksirala na evro," je dejal Dewhirts. Dodaja, da bo to tako Grčiji kot drugim evropskim državam prineslo olajšanje.

"Grki si dolgo časa več ne bodo mogli privoščiti nemških avtomobilov in Nemci bodo lahko lažje kupovali grške vile, mladi brezposelni Grki bodo dobili službe in turizem bo zacvetel."

Račun v evrih zaprli in ga odprli v drugi valuti

Meni tudi, da bi banke zmogle tako hitro zamenjati valute, saj je več denarja v elektronski kot fizični obliki.

"V Argentini so zaprli vse bančne račune in jih ponovno odprli v valuti peso," pravi in dodaja, da bodo takrat španske, italijanske, irske in portugalske banke morale dobiti veliko finančno injekcijo s strani ECB.

"Nemci bodo pomoč nudili ostalim državam z evrom in ne Grkom."

Komentarjev 14
  • samo.jst 07:34 30.maj 2012.

    "Iz Evroobmočja 18.junija?"... moralo bi biti v pretekliku in poleg dneva in meseca tudi leto... 2010... ne pa 2012 x(

  • samo.jst 07:32 30.maj 2012.

    Ko v 14dneh dopustovanja skupina 8ih odraslih oseb skupaj zbere 5 računov, mislim da je vsakemu nepismenemu posamezniku kristalno jasno, kdo je vse kriv za nastalo situacijo... od politikov, bank, lobistov, do zadnjega pastirja, ki žene koze in ovce po grških pašnikih.

  • Avatar atojeto
    atojeto 21:59 28.maj 2012.

    Malo kmečke logike. Kravo, ki ne daje dovolj mleka kmet zakolje, strošek za nakup krave oz. izgubo pa pozabi. Tako naj banke, ki so dajale slabe kredite propadejo. Dobičke so privatizirali, izgube bi prenesli na naša pleča. Grki naj živijo ...prikaži več od tega kar ustvarijo, za bankirje me pa tudi figo briga in naj propadejo - saj bodo prišli drugi. Živim iz meseca v mesec in nimam nobenih zalog na banki, tako, da sem vsaj brez te skrbi.