Domač kompot je najboljši, pa še količino sladkorja, ki ga vsebuje, imate lahko pod nadzorom. Danes kuhamo slivovega.
Sestavine:
- 3 kg sliv
- 2 cm dolg košček suhega ingverja
- cimetova palčka
- 4 klinčki
- 3 zvezdasti janeži
- 50 dag želirnega sladkorja
- 2,5 dl lahkega rdečega vina
- 1 l vode
- kos gaze
Priprava:
- Pripravite kozarce.
- Oprane in osušene slive prepolovite in razkoščičite.
- Ingver olupite in drobno nasekljajte, cimetovo palčko razlomite na več koščkov.
- Dišavnice zavijte v kos gaze – kot culjico.
- V posodi zavrite vodo, želirni sladkor in culjico z začimbami. Vreti pustite dve minuti.
- Medtem slive poljubno razdelite v kozarce. Prevretku primešajte vino, nato z njim zalijte sadje v kozarcih.
- Kozarce dobro zaprite, postavite v globlji pekač in ga napolnite z vodo, približno dva centimetra visoko. Pekač položite v pečico, ogreto na 125 stopinj. Ko voda zavre, kompot vkuhavajte približno 25 minut.