Slovenija
25261 ogledov

Visoka rast plač, to se bo zgodilo s socialnimi transferji

Denar, evro Profimedia
Kot smo poročali so plače lani po še nepopolnih podatkih zrasle za več kot pet odstotkov, kaj se bo zgodilo s socialnimi transferji.

Socialnimi transferji se uskladijo enkrat letno, in sicer 1. marca. A zaradi rasti plač v lanskem letu si prejemniki ne morejo obetati višjih otroških dodatkov, štipendij, denarne socialne pomoči in drugih transferjev. 

Plače so se lani zvišale za več kot pet odstotkov, a zakon namreč določa, da se transferji posameznikom in gospodinjstvom uskladijo z rastjo cen življenjskih potrebščin v preteklem letu. A te lani ni bilo, obratno, cene življenjskih potrebščin so padle. Letna rast cen je bila v letu 2020 v povprečju −1,1-odstotna, je objavil statistični urad. Se bodo torej transferji celo znižali.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so nam pojasnili, da se skladno z zakonom uskladijo z rastjo, ne pa padcem cen življenjskih potrebščin, zato se v primeru padca transferji ne uskladijo.

Pri redni uskladitvi pokojnin je vlada stopila na zavoro in jo določila kar v zakonu, pokojnine so se tako že januarja zvišale za 2,5 odstotka. Visoka rast plač, ki vpliva na zvišanje pokojnin, je bila namreč v lanskem letu skoraj izključno posledica interventnih ukrepov vlade, predvsem izplačila kriznega dodatka tistim, ki so v prvem valu epidemije delali.

"Študentska urna postavka se po novem (od leta 2020 naprej) usklajuje z minimalno plačo. S povprečno plačo se usklajuje višina vrednotnice za osebno dopolnilno delo," so nam pojasnili na ministrstvu in dodali, da za razliko od pokojnin trenutno ni predvidena nižja uskladitev.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • srecnii 17:21 25.januar 2021.

    Plače grejo gor, ker se pred tem podražijo osnovne življenjske dobrine....

  • Slavko Krizman 15:03 25.januar 2021.

    od kdaj je 5% visoka rast?

  • izy 12:21 25.januar 2021.

    Davek na plače naj znižajo pa bo za vse zaposlene boljše.