Slovenija
5764 ogledov

Vau, ta naravni pojav je že viden tudi iz Slovenije

Severni sij Bralka
V določenih predelih Slovenije bo že danes ponoči spet moč občudovati severni sij. Spodnjo fotografijo nam je poslala bralka iz Postojne.

"Posodobljene napovedi Centra za napovedovanje vesoljskega vremena in NOAA napovedujejo nastanek močnejše geomagnetne nevihte med današnjim in jutrišnjim dnem (10-11.5)," so danes zapisali vremenoslovci portala Neurje.si. 

Severni sij oziroma aurora borealis nastane kot posledica sončevih geomagnetnih neviht, ko električno nabiti delci magnetosfere, v glavnem so to elektroni, lahko tudi protoni (Sončev veter) in nekateri težki ioni (kisik in dušik), pridejo v stik z Zemljinim ozračjem in tam reagirajo ter posledično zasvetijo, so še pojasnili.

"Glede na spodnje indekse in potencialen razvoj močnejše geomagnetne nevihte bo lahko severni sij viden jutri in v nedeljo tudi iz Slovenije," so obrazložili. Kasneje so še pripisali, da bo najverjetnejši čas za to, da se na našem nebu pojavi severni sij ponoči in zgodaj zjutraj v noči na soboto.

Polarni siji imajo lahko različne barve. Šibki polarni siji so navadno bele barve, močnejši pa so lahko rumeno-zelene in rdeče barve, so še zapisali pri portalu Neurje.si.

Več o pojavu si lahko preberete tukaj

Severni sij oz. aurora borealis je bila sicer že vidna tudi ob koncu lanskega leta

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • Avatar MS
    MS 13:06 11.maj 2024.

    luckyss, Ender hitro v kak bunker globoko pod zemljo! Ledena doba prihaja!

  • metod7 23:15 10.maj 2024.

    Okoli 22.ure me je klical prijatelj iz astronomskega društva Kosci - Šentjur. Takoj sem šel na balkon mojega stanovanja in videl sij. Bil je rdeče-oranžen, od horizonta dvignjen za kakih 30 stopinj. Doma sem na Ptuju, ki je sicer svetlobno ...prikaži več onesnažen. Sij je torej bil videti, kot da bi v daljavi nekje gorela šuma, je pa bilo treba gledati na sever.

  • Ender3 22:53 10.maj 2024.

    Prava škoda, da prebivalcem kleti na Trstenjakovi ne bo viden..