Slovenija
291 ogledov

Tolarske kovance bo Banka Slovenije pretopila in prodala

Tolarski kovanci Profimedias
Konec lanskega leta je Banka Slovenija nehala sprejemati tolarske kovance in jih menjati v evre. V obtoku jih je sicer ostalo za več milijonov.

V zadnjem letu, ko je Banka Slovenije še menjala tolarske kovance, smo na banko odnesli za 7,3 milijonov slovenskih tolarjev (SIT) tolarskih kovancev oziroma preračunano dobrih 30 tisoč evrov. A v primerjavi z zalogo, ki jo imamo še v predalih, omarah in arhivih, to ni nič … V obtoku je približno še okoli 440 milijonov kosov tolarskih kovancev v vrednosti 8,947 milijonov evrov.

Za eno tono "lipicancev" 6.580 evrov

Kovance, ki pa jih je Banka Slovenije vendarle zbrala, pa bo država v naslednjih mesecih pretopila in nato prodala kot surovino. A posebnega dobička si na ta račun ne gre obetati.

Po izračunih Banke Slovenije bodo za eno tono pretopljenih kovancev za 10 SIT (slabih 174.000 kosov kovancev, na katerih so upodobljeni lipicanci), ki so po nominalni vrednosti vredni 7.250 evrov, iztržili 6.580 evrov. Pri tem pa sploh niso všteti stroški zbiranja, menjave ali topljenja kovine.

Vrednost kovine je od nominalne vrednosti kovanca višja kar pri polovici kovancev (za 1, 2 in 5 SIT), med tem ko so kovanci za 10, 20 in 50 SIT vredni več kot kovina, iz katere so narejeni.

V obtoku tudi še na milijone papirnatih tolarjev

V primeru, da v predalu odkrijete papirnate tolarje ali vrednostne bone, ki bi jih radi zmanjali v evre, to še vedno lahko storite na Banki Slovenije. Po njihovih ocenah jih je na bilo konec leta 2016 v obtoku še dobrih 67 milijonov kosov v vrednosti 7,82 milijarde tolarjev oziroma 32,6 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.