Slovenija
16542 ogledov

Robert Golob: To bo zgodovinski eksperiment

državni zbor seja Robert Golob Državni zbor/Sušnik Matija
Poslanci državnega zbora so začeli izredno sejo, na kateri bodo glasovali o kandidatu za predsednika vlade Robertu Golobu. Novega mandatarja naj bi dobili nocoj.

"Cel mesec skušam ugotoviti, kaj ljudje od nas, ki smo dobili tako jasen mandat, pričakujejo," je na začetku predstavitve v državnem zboru dejal kandidat za mandatarja Robert Golob. "Ljudje pričakujejo upanje, da je prihodnost lahko lepša!"

"Volitve smo dobili skupaj s civilno družbo, tega ne smemo pozabiti in ne bomo pozabili," je še napovedal Golob, ki obljublja, da bo vlada vzpostavila kontinuiran dialog pri iskanju rešitev. "Z dejanji bomo lahko pridobili zaupanje ljudi z desne, leve in sredine!"

Do cilja v dveh stopnjah

"Pri vseh programih smo si zastavili zadevo dvostopenjsko. Kam želimo priti po dveh mandatih in kaj je treba začeti takoj. Ni vedeževalca, ki bi lahko gledal v prihodnost naslednjih nekaj mesecev. Zato morajo biti koraki za nekaj naslednjih mesecev jasni, za prihodnje pa imamo usmeritve," je povedal Golob.

Matej Tonin Slovenija Tonin: Jaz se 25. maja spominjam po šmarnicah!

Zgodovinski eksperiment

Glede zdravstva tako Golob napoveduje, da bo prvič v zgodovini narejen eksperiment, ko reforme ne bodo pripravljali na papirju pač pa bodo dali isto istočasno na mizo "vse ključne tri sestavine": z interventnim zakonom bodo pripravili načrt stresnega testa za sistem javnega zdravstva in imenovali nosilce za izvajanje stresnega testa ter zagotovili denar. "Samo takrat, ko pridemo z vsemi tremi elementi, sicer pišemo le mrtve črke," poudarja Golob. 

"V 18 mesecih bomo vedeli, kje so meje javnega zdravstvenega sistema. Ne glede na ideološko pripadnost vsi zdravniki, zdravstveno osebje, najboljši pravniki in ekonomisti so že povabljeni zraven in so že v strokovnih ekipah. Gre za eksperiment z jasnim namenom: kako zastaviti javni zdravstveni sistem, da ga bomo lahko leta 2024 reformirali."

Robert Golob: "V Sloveniji si ne zaslužimo vojnih dobičkarjev. Vsak bo na koncu moral sprejeti odgovornost."

Pomembna tema, ki se je bo lotil, je draginja, pri kateri je po njegovem ključna negotovost, "saj ljudje ne vedo, kdaj bo tega konec". "Odgovor, ki ga danes dajem je ta, da bomo negotovost odpravili do jeseni. Letošnje jeseni," je bil jasen.

"Z vso odgovornostjo bomo, med drugim tudi jaz sam, iskali vzroke za draginjo; v energetiki bo to lažje, v prehrani pa manj. Na koncu, če bo treba, bomo šli v regulacijo cen. Pred tem bomo začeli s poslovnimi dogovori med proizvajalci in največjimi trgovci z namenom iskanja enake porazdelitve bremena," je dodal.

državni zbor seja Robert Golob | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob ima zagotovljenih 55 glasov podpore poslancev iz Svobode, SD, Levice in obeh manjšinskih poslancev. DZ predsednika vlade voli z večino glasov vseh poslancev na tajnem glasovanju. Da ga bodo podprli so potrdili tako v poslanski skupini SD kot v Levici. Glas mu bosta dala tudi poslanca manjšin Felice Žiža in Ferenc Horvath.

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je dejal, da so pred novo vlado izzivi in preizkušnje, a so nanje pripravljeni. "Vodilni se premalokrat ali pa se sploh ne zavedamo, da so državljanke in državljani ter civilna družba tisti najbolj ključen element, da država raste in zraste v najboljšo različico same sebe," je dejal. Obljubil je trdo delo in konkretne rezultate.  

Vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec je poudaril, da koalicijska pogodba vsebuje jasno, dolgoročno vizijo, ki presega en mandat. Prepričani so, da bo Golob uspel vzpostaviti izhodiščne pogoje, da se ta vizija uresniči. V Levici koalicijsko pogodbo razumejo kot podlago, ki bo sposobna in pripravljena poslušati vse, in najti najboljše rešitve, ki bodo v središče postavljale človeka. Obenem je napovedal, da bo Levica konstruktiven in dosleden partner v koaliciji.

Izvolili bodo tudi podpredsednike

Na dnevnem redu seje so tudi volitve podpredsednikov DZ. Levica za podpredsednico DZ predlaga Natašo Sukič. Tretjega podpredsednika DZ bi morala predlagati SDS, a je po torkovem kolegiju vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec dejala, da kandidata oz. kandidatke ne bodo predlagali. V SDS nasprotujejo številu predsedniških mest, ki so jih zasedli v odborih državnega zbora. 

Na dnevnem redu je tudi imenovanje predsednikov in podpredsednikov delovnih teles državnega zbora ter glasovanje o generalni sekretarki DZ Uršuli Zore Tavčar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
  • McBobo 20:55 25.maj 2022.

    A kaj pričakujemo; da boste čimprej in čimveč denarja pokradli in zapustili vlado, kot jo je Šarec. Upam, da potem tudi SDS dvigne roke in naj se narod sam znajde, kot si zasluži.

  • mirror 20:27 25.maj 2022.

    "Robert Golob. "Ljudje pričakujejo upanje, da je prihodnost lahko lepša!" Ne pričakujejo samo upanje, ampak pričakujejo lepšo prihodnost.

  • jakec1575 19:22 25.maj 2022.

    po tem kako se oklepajo oblasti do konca vemo, koliko so nakradli in koliko ovadb bo vlozenih. strah jih je. 30 zakonov, posvetovalni referendum, pufanje prihajajoce vlade. to so te ogabe. to niso desnicarji. to so ogabni salabajzerji. vse, da ...prikaži več bi ostali nekaznovani. ne boste. v arest greste. vsi.