Slovenija
5247 ogledov

Tik ob meji že štirinajsti potres v tem tednu. Kaj se dogaja?

Seizmograf Profimedia Seizmograf
V bližini Jelšan se tla zadnje dni pogosto tresejo.

Tla v bližini Jelšan so se danes, malo pred poldnevom, znova stresla. Gre že za štirinajsti potresni sunek na tem območju v tem tednu. Magnituda potresa je bila 1,8 po Richterjevi lestvici. 

Potres pri Jelšanah | Avtor: Arso Arso

Najbolj intenziven potres v tem tednu je Reko ob 21.03 v sredo stresel z magnitudo 2,0 po Richterjevi lestvici. Kot so zapisali na spletni strani EMSC, je bilo žarišče potresa 13 kilometrov severozahodno od Reke, na globini sedmih kilometrov.

Potresi te razsežnosti sicer ne morejo povzročiti materialne škode in žrtev, je pa v aplikaciji EMSC več deset občanov poročalo, da so čutili tresenje tal. "Močan in kratek sunek", "dobro je ropotalo", "nocoj bomo slabše spali", so pisali prebivalci Reke in okolice.

Seizmološke postaje sicer zadnje dni zaznavajo potresno aktivnost tudi v okolici Črnomlja, na sosednjem Hrvaškem pa se tla tresejo še na jugu države.

Kot smo že pisali, je v Sloveniji in bližnji okolici evidentiranih 96 aktivnih potresnih prelomov. Katera so potresno najbolj nevarna območja, si lahko preberete na tej povezavi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Lion007
    Lion007 16:35 19.april 2024.

    Če bo hotel Kacin na Krk, bo moral čez 3 leta še čez en viseči most, ker so bo Hrvaška odcepila....Konec tiste arbitraže...

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 15:17 19.april 2024.

    Prihaja velikonočni potres z zamudo...

  • Kompletić 14:58 19.april 2024.

    Istra se bo odcepila in postala otok!