Slovenija
8030 ogledov

Nove napovedi podražitev

položnica UPN QR koda Saša Despot
Nove napovedi podražitve zaradi višjih stroškov dela.

Zaradi zvišanja minimalne plače po poročanju Večera podražitev storitev napovedujejo Mariborski vodovod, Nigrad in Pogrebno podjetje. Razlog je po poročanju časnika predvsem zakonsko zvišanje minimalne plače za skoraj 20 odstotkov, deloma pa tudi rast drugih stroškov.

Občini je predlog za osemodstotno podražitev oskrbe z vodo že poslal Mariborski vodovod, ki predlaga, da bi se cena kubičnega metra pitne vode podražila za šest centov, z 68 na 74 cente (brez DDV). Predlagajo tudi dvih omrežnine, s sedanjih 3,41 na 3,66 evra.

Evro Slovenija Več za plače, višje položnice?

Povprečno gospodinjstvo v Mariboru, ki mesečno porabi 16 kubičnih metrov vode, bo, če bo mestni svet predlog potrdil,  po izračunih časnika za pitno vodo na mesec plačevalo 1,21 evra (brez DDV) ali 1,33 evra (z DDV) več kot doslej.

Dvig cen zaradi uskladitve plač z zakonom o minimalni plači je občini predlagal tudi Nigrad. Cena odvajanja odpadnih voda bi se tako lahko zvišala za deset odstotkov, kar bi povprečno gospodinjstvo, ki porabi 16 kubičnih metrov pitne vode, stalo dodatnih 48 centov mesečno. 

Denar Slovenija Zaradi te spremembe nujno preverite plačilne liste! Družinske finance Spremembe Slovenija Na boljšem ali slabšem: Višja plača, a nižji socialni transferji

voda pipa | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi podražitev odvoza odpadkov?

Ali bo po lanski podražitvi odvoza odpadkov prišlo do podražitve le tega tudi letos, še ni znano, saj pri Snagi izračune še pripravljajo, je pa po poročanju Večera bolj jasno, da se bodo podražile tudi cene Pogrebnega podjetja Maribor. To je občini po pisanju časnika predlagalo zvišanje grobnine za enojni grob za 5,7 odstotka, letno naj bi torej najemniki namesto dosedanjih 20,19 evra plačevali 21,38.

Pisali smo že, da bodo zaradi višje minimalne plače dražji domovi za starejše in socialnovarstveni zavodi.

Evro Višje cene Slovenija Po novem letu nova podražitev: Plačevali boste za pet do osem odstotkov več!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar praufo
    praufo 19:36 14.januar 2020.

    nikoli mi nihče ne pojasni kako ima lahko delavka v avstrijsti trgovini, primerljivi z našo, 1500€ neto plače, medtem ko so cene primerljive z našimi ... po tej logiki, bi pri nas morale biti cene v trgovini x2, da bi ...prikaži več delavke imele tako plačo ... kdo hoče več naj plača, pa pa pripada državi, gre pa za dražgoško bitko, za odpis dolgov in limozine obiskovcev ... slovenistan, jebena gnila država

  • Avatar praufo
    praufo 19:26 14.januar 2020.

    revež ostaja revež in to je slovenček, uspeše je pa lahko samo baraba in nihče drug v tej gnili državi ... komaj čakam ta pravo krizo, pa da se stolčemo do konca, ... lakoto in še kaj ... ta slovenistan ...prikaži več še ni zgnil do konca ampak bo, ker večje gnilobe ni na tem svetu

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 14:12 14.januar 2020.

    Dvig minimalne plače pomeni manjše težave v življenju. Ne glejte ozko. Vir: https://slo-tech.com/novice/t758672#crta