Slovenija
28 ogledov

Stanovanja so se podražila

Ključev nepremičnin dolenjski goljuf novogoriški družbi ni nikoli izročil. (Foto Žurnal24 main
V prvem četrtletju letošnjega leta so se cene novograjenih stanovanj v Sloveniji po enem letu padanja spet zvišale, in sicer za 1,6 odstotka.

Cene novozgrajenih stanovanj se tako že tri četrtletja gibljejo približno na ravni cen z začetka leta 2007, so sporočili iz državnega statističnega urada.

Cene novozgrajenih stanovanj so tako na ravni, na kateri so bile tik pred obdobjem hitrega naraščanjem cen novogradenj leta 2007 in v prvi polovici leta 2008. Ali se bodo na tej ravni cene obdržale tudi v prihodnje, je v sedanjih razmerah gospodarske krize težko napovedati.

Prodanih 280 stanovanj
V prvem četrtletju letos so podjetja, ki so dolžna sporočati podatke o cenah novozgrajenih stanovanj, prodala 279 novogradenj.

To je za 30 odstotkov manj kot v predhodnem četrtletju, čeprav je bilo v prvem četrtletju letos dodatno vključenih v statistično raziskovanje o cenah novogradenj še devet podjetij in so ta prodala skupno 20 stanovanj.

Prodanih največ v osrednji Sloveniji
Največ stanovanj je bilo prodanih v osrednjeslovenski in podravski regiji, v vsaki po približno 28 odstotkov vseh transakcij, v gorenjski 16 odstotkov, po šest odstotkov pa v goriški in v obalno-kraški statistični regiji.

V pomurski in zasavski statistični regiji ni bila zabeležena nobena transakcija novogradnje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.