Slovenija
8824 ogledov

Sestanek peterice levosredinskih tik pred zdajci

Marjan Šarec, Miro Cerar in Dejan Židan Anže Petkovšek
Marjan Šarec na sestanek ni povabil NSi in Levice.

Marjan Šarec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"V igri za predsednika državnega zbora je več imen," je po današnjem sestanku petih levosredinskih strank, LMŠ, SD, SMC, DeSUS in Stranke AB v Kamniku dejal predsednik LMŠ Marjan Šarec.
Šarec se zavzema za to, da bi na jutrišnji seji imenovali začasnega predsednika. Stranke leve sredine bodo pogovore nadaljevale še jutri zjutraj, pred začetkom konstitutivne seje DZ, ki bo ob 11. uri.  

Mladim strankam so se pridružile stare

Trojčku novih strank LMŠ, SMC in Stranki Alenke Bratušek, s katerimi se je Šarec večkrat sestal v preteklih dneh, sta se danes pridružili stari stranki SD in DeSUS. Šarec je pred volitvami sicer napovedoval, da bi v vladni koaliciji najraje sodeloval z mladimi strankami.

Stranke, zainteresirane za oblikovanje levosredinske vlade, ki naj bi na jutrišnji seji DZ predlagale skupnega kandidata za predsednika državnega zbora. "Če ne bo en sam, potem nima smisla," je dejal Šarec in povedal, da se o tem načeloma strinjajo. Predstavniki Levice in NSi na sestanek niso bili vabljeni.

Predlagali bodo skupnega kandidata

Stranka SMC je predlagala, da bi skupina strank, ki tvori levosredinski blok, za novega predsednika DZ predlagala Mira Cerarja. Predsednik Državnega zbora je po protokolu drugi najpomembnejši človek v državi, poslanci pa ga izvolijo na tajnih volitvah z večino glasov. Šarec pravi, da se v LMŠ strinjajo, da je predsednik bodisi Cerar, bodisi Brglez, pomembno je le, da naberejo 46 glasov podpore. 

Potrebujejo podporo Levice, ki želi Brgleza

Milan Brglez | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Peterica strank LMŠ, SD, SMC, Stranka AB in DeSUS imajo skupaj 42 glasov, zato si bodo morali zagotoviti podporo še katere od preostalih strank, najverjetneje Levice, ki ima v parlamentu devet poslanskih mest. Vendar pa Levica na vrhu državnega zbora ne želi videti Mira Cerarja pač pa Milana Brgleza, sedanjega predsednika DZ.  

Luka Mesec Levica Violeta Tomić sestavljanje koalicije Slovenija Levica v podporo manjšinski vladi?

Brglez pripravljen prevzeti vlogo začasnega predsednika

Brglez podpira idejo, da bi DZ v prihodnjih štirih letih vodil predsednik SMC in premier, ki trenutno opravlja tekoče posle, Miro Cerar. Dodaja pa, da je treba "to zadevo dejansko izpogajati in se morajo o tem vsi dokončno strinjati".

Brglez meni, da bi morali na petkovi ustanovni seji novega sklica DZ izvoliti začasnega predsednika, ki bi DZ vodil do zaključka koalicijskih pogajanj. To vlogo je pripravljen prevzeti tudi sam. Ob tem izključuje možnost koalicijskega sodelovanja s SDS, pri čemer sta po njegovih besedah z Mirom Cerarjem povsem soglasna. "Bolj kot bi se s tem odlašalo, slabše je in tudi slabši obeti so potem za koalicijo, ki na podlagi tega nastane," je dejal v pogovoru za STA.

Cerar na dveh stolčkih?

Miro Cerar | Avtor: Saša Despot izjava Mira Cerarja za medije v zvezi s pismom Evropski komisiji Saša Despot
Pravni strokovnjaki si niso enotni glede tega, ali bi Miro Cerar lahko hkrati opravljal funkcijo predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle in predsednika DZ.

V vladni službi za zakonodajo pojasnjujejo, da je primerov, ko so iste osebe do imenovanja nove vlade opravljale tekoče posle predsednika vlade oziroma ministrov, hkrati pa izvrševale tudi poslanski mandat, redno prihajalo na vseh volitvah. Takšna situacija po mnenju službe ni v ničemer sporna, saj gre pri opravljanju tekočih poslov za ustavno dolžnost, pri kandidiranju in izvolitvi za poslanca pa za pravico posameznika.

S tem se strinja tudi Miro Cerar, ki meni tudi, da bi dvojno funkcijo lahko opravljal nekaj mesecev,  če pa bi sestavljanje vlade trajalo dlje, bi bilo potrebno najti drugo rešitev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 35
  • 2ac0d92f39c29bc3e6af65fb55ad1cdaa120ad13 20:14 21.junij 2018.

    Brglez je dejansko tisti, ki bi lahko poenotil ta pol in vodil parlament. Miro naj gre pa še malo igrat košarko z Bavčarjem.

  • 2ac0d92f39c29bc3e6af65fb55ad1cdaa120ad13 20:12 21.junij 2018.

    Pa to ni več normalno. Tako Cerar kot njegov oče sta navadna pezdeta (oče me je hotel še za časa juge brez kakršnih koli zadržkov očrniti ko je reševal svojega kolega iz kranjske davkarije-podatki dostopni brez težave). Edina pošena oseba ...prikaži več v njunem življenju je bila Mirova mama Zdenka, ki pa se sedaj verjetno od sramu obrača v grobu. Objavljam pod lastnim imenom ker me ni strah vaših spletk g. Cerar-velja za oba.

  • Silva Drevensek 20:02 21.junij 2018.

    groza zdaj so tak pametni da jim škodi,ponovne volitve