Slovenija
22559 ogledov

Se zaradi vloge za otroški dodatek res splača sprazniti račun

Vrtec
1/3
Profimedia Otroci v vrtcu.
Premoženje do 23 tisoč evrov se ne upošteva pri izdaji odločbe za otroški dodatek, subvencijo vrtca ali državno štipendijo.

"Za CSD je treba samo vedeti, kdaj poteče odločba za otroški dodatek ... tisti mesec sprazniš račun v nulo, pa je lahko razlika en plačilni razred, kar pomeni nižje plačilo vrtca, večji otroški dodatek, nižje plačilo malic in kosil v šoli," je že pred časom komentiral bralec na naši spletni strani.

Preverili smo, koliko prihranki in drugo premoženje vplivajo na odločbe o otroškem dodatku, znižanem plačilu vrtca, državni štipendiji in subvenciji šolske prehrane. Premoženje res vpliva na pravice iz javnih sredstev, ampak manj, kot večina misli, do 23 tisoč evrov premoženja pa sploh nima vpliva na to, v kateri razred za otroški dodatek padete.

Sto tisoč evrov pomeni 34 dodatnih evrov na mesec, 50 tisoč pa 12 evrov

Sto tisoč evrov prihrankov na primer pomeni 1.641,93 evra dodatnih fiktivnih prihodkov na leto, kar v primeru štiričlanske družine pomeni 34 evrov več prihodkov na družinskega člana na mesec. Družina, ki ima 50 tisoč evrov prihrankov, ima letno 571,93 evra dodatnih fiktivnih prihodkov, kar je v štiričlanski družini 12 evrov na družinskega člana na mesec. To res lahko pomeni uvrstitev v višji dohodkovni razred, a bistveno večji vpliv imajo plače.

Kdor ima manj kot 23.274,24 premoženja, se mu to pri ugotavljanju upravičenosti do pravic iz javnih sredstev, ne upošteva. Premoženje se namreč upošteva tako, da se najprej zniža za 48 osnovnih zneskov minimalnega dohodka.

"Pri letnih pravicah iz javnih sredstev (otroški dodatek, znižano plačilo vrtca, državna štipendija, subvencija šolske prehrane) se premoženje upošteva tako, da se skupna vrednost premoženja, ki se upošteva po Zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev najprej zniža za 48 osnovnih zneskov minimalnega dohodka oz. 23.274,24 evra," so nam pojasnili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Kdo si je izmislil mejo 23.274,24 evra in zakaj

Zakaj se premoženje zniža ravno za ta znesek? "Pri letnih pravicah se praviloma upoštevajo dohodki iz preteklega leta, medtem ko se premoženje praviloma upošteva na dan vložitve vloge, zato lahko nastane situacija, ko se lahko dohodek iz preteklega leta hkrati upošteva kot premoženje, na primer v obliki prihrankov. Višina znižanja premoženja se navezuje na postopek dodeljevanja denarne socialne pomoči, kjer se pravica ne dodeli samski osebi ali družini, ki ima premoženje, ki se upošteva po zakonu, ki ureja uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, ki dosega ali presega višino 48 osnovnih zneskov minimalnega dohodka. Zaradi poenostavitve postopka oz. ker v praksi ne bi bilo mogoče v posameznem primeru ugotavljati, katero premoženje je bilo pridobljeno z dohodki iz preteklega leta, se pri letnih pravicah celotna vrednost ugotovljenega premoženja najprej zniža za 48 osnovnih zneskov minimalnega dohodka ne glede na sestavo premoženja," so nam pojasnili.

Štetje denarja, evri | Avtor: Profimedia Profimedia

Če je premoženja več, se upošteva tako, da prihodkov prišteje še fiktivni prihodek od tega premoženja. To se naredi tako, da se predpostavi, da bi na to premoženje dobili 2,14-odstotne obresti. Te obresti se vsako leto spreminjajo in so bile nekaj let skoraj nič (leta 2021 na primer 0,23-odstotne), saj so odvisne od obrestnih mer, ki jih za vezavo depozitov ponujajo banke. "Upošteva se povprečna letna obrestna mera za gospodinjstva za vezane vloge nad enim letom do dveh let za leto pred letom vložitve vloge po podatkih Banke Slovenije," pravijo na ministrstvu. Do konca februarja se uporablja podatek za predpreteklo leto, od 29. februarja pa se upošteva 2,14-odstotne obresti. Pri tem se upošteva datum oddaje vloge, ne izdaje odločbe.

Če bi letos veljala 0,23-odstotna obrestna mera za izračun otroških dodatkov, ki se je uporabljala leta 2021, bi imela štiričlanska družina s sto tisoč evri namesto 1642 evrov fiktivnih dohodkov le 176 evrov fiktivnih prihodkov. 

Pri tem se upošteva povprečna letna obrestna mera za gospodinjstva za vezane vloge nad enim letom do dveh let za leto pred letom vložitve vloge po podatkih Banke Slovenije. Če med vložitvijo vloge podatek o tej obrestni meri še ni na voljo, se upošteva podatek za predpreteklo leto.

Poleg denarja na računu se upoštevajo tudi delnice, naložbe v vzajemne sklade, deleži v podjetjih, vrednejša vozila, plovila in drugo premično premoženje, od vrednosti skupnega premoženja in ne le vrednosti denarja na računu pa se nato odšteje 48 osnovnih zneskov minimalnega dohodka in po veljavni obrestni meri izračuna fiktivni dohodek.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Avatar lopov
    lopov 08:59 10.maj 2024.

    Mafija to socijali transferji... dokler imaš plus na bančnem četudi 500/1000€ ti rečejo ko potrošiš tisto ti bomo dali sedaj cenzus presegate za cent al dva... v bistvu ne smeš varčevati.. al oženjen da se loči... in mata deljeno gospodinstvo... ...prikaži več.. al ona samohranilka.. v nasprotnem nisi upravičen ničesar... tisti socjalni delomrzneži brezdelneži imajo vse gratis vrtec, šolo, stanovanje, sociajle podpore po 1200 € pa take rdeči križ drva kurjavo zaston... gre se zjokat prinese položnice

  • Avatar MK_NSFW
    MK_NSFW 15:49 07.maj 2024.

    itak delam za priseljence, socialce in lenuhe.

  • slopubec 12:51 07.maj 2024.

    Sigurno, na računu pustiti samo 50 evrov.