Slovenija
17 ogledov

Rezervirali mesto za Gasparija

Vodje poslanskih skupin so se na sestanku pri Francetu Cukjatiju dogovorili o se Žurnal24 main
Glavni del osnutka koalicijske pogodbe, ki ga je najverjetnejši mandatar Borut Pahor poslal koalicijskim partnerjem, je priprava vladnih strank na zaostrene gospodarske razmere.

Osnutek koalicijske pogodbe, ki ga je SD v torek poslala strankam Zares, DeSUS, LDS in SLS, je tematsko razdeljen po ministrstvih. Ministrstvo brez resorja, odgovorno za koordinacijo resorjev financ, gospodarstva in razvoja, je edino ministrstvo, pri katerem piše, da pripada SD. Prevzelo bo naloge, ki jih ima zdaj ministrstvo za razvoj, najverjetnejši kandidat za to mesto je Mitja Gaspari.

Nekaj tudi Zares in DeSUS

V uvodu je zapisana tudi predvolilna obljuba predsednika SD Boruta Pahorja, da bo pri kadrovskih vprašanjih prevladalo "načelo profesionalnosti pred njihovo politično lojalnostjo". V osnutku obljubljajo, da "za člane organov upravljanja in nadzora, ki jih predlaga vlada, ne bomo predlagali članov organov strank". Koalicijski partnerji bodo sodeč po osnutku preoblikovali Kad tako, da bodo upravljanje s premoženjem organizirali posebej. "Lastnino te nove organizacije bomo prenesli z države na ZPIZ kot poseben kapitalski sklad," piše. To je sicer ena od predvolilnih obljub predsednika DeSUS-a Karla Erjavca. "Pri spremembi zakona o RTV Slovenija se bomo zgledovali po modelu odločnosti in odprtosti javnih televizij, kot to počne BBC," so zapisali v deseti točki področja o kulturi, kjer niso omenjali opozicijskih partnerjev. Pahor je namreč pred volitvami zagotavljal, da bodo zakon spreminjali samo z opozicijo, medtem ko so v Zaresu želeli zakon spremeniti tudi brez soglasja opozicije. V osnutku koalicijske pogodbe ni podatka, kolikšen odstotek BDP bodo novi koalicijski partnerji namenili vojski. Zvezi Nato smo že v času vlade LDS obljubili dva odstotka BDP, trenutno vojski namenjamo 1,7 odstotka, levi trojček pa je pred volitvami obljubljal znižanje te številke.

 

Zaresu predsednik DZ

Poslanska skupina Zares je včeraj najverjetnejšemu mandatarju Borutu Pahorju sporočila, da bodo predsednika državnega zbora predlagali iz svojih vrst. Kdo bo to, pa se bodo odločili še ta teden. Golobič pravi, da bi bil to eden od izkušenih poslancev. Najglasneje se omenja predvsem Pavla Gantarja, ki pa te funkcije ne želi sprejeti, in tudi Mateja Lahovnika. Govori se tudi o Majdi Širca. S. T.

Tudi brezplačne knjižnice
Iz osnutka koalicijske pogodbe, ki zajema 51 strani, smo izluščili naslednje konkretne cilje:

– popravki dohodninske zakonodaje za boljši položaj najnižjih dohodkov skupin zavezancev,

– vnovična uveljavitev posebne stanovanjske olajšave,

– znižanje plačevanja sejnin,

– udeležba pri dobičku v družbah z več kot 25 zaposlenimi,

– zvišanje davkov za avtomobile z več izpusta in znižanje za čistejše oblike prevoza,

– učenci in dijaki najmanj tri ure športne vzgoje na teden,

– ukinitev članarine v knjižnicah,

– odpoklic slovenskih vojaških inštruktorjev iz Iraka,

– podaljšanje življenjske dobe NEK I in gradnja drugega bloka NEK.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.