Slovenija
22697 ogledov

Pred nami vremenska fronta: To so podrobnosti

Megla Profimedia
Danes še sončno, nato postopno spremembe.

Vremenoslovci na Arsu za danes napovedujejo večinoma sončen dan, le na Primorskem in Notranjskem bo sprva vztrajala nizka oblačnost, ki se bo čez dan prehodno razkrojila. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 14 stopinj Celzija.

Jutri bo na severu in vzhodu delno jasno, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Na Primorskem in Notranjskem bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter. Jutranje temperature bodo od -3 do 4, na Primorskem okoli 8, najvišje dnevne od 6 do 13 stopinj Celzija.

V nedeljo bo v severovzhodni Sloveniji še delno jasno, drugod bo oblačno, v zahodni polovici Slovenije bo občasno deževalo. Krepil se bo jugozahodni veter. V ponedeljek bo oblačno in deževno.

Napoved od 9. do 14. januarja

Na Arsu vremensko fronto napovedujejo za ponedeljek; za njo se bo nad Alpami okrepilo območje visokega zračnega tlaka, ki bo proti koncu tedna pričelo slabeti. V petek ali soboto nas bo verjetno prešla naslednja vremenska fronta, kaže vremenska slika.

V ponedeljek bo s prehodom fronte oblačno in deževno, meja sneženja bo nad 1000 m nadmorske višine. V torek in sredo bo suho vreme, nato se bo verjetnost za padavine spet nekoliko povečala. Najvišje dnevne temperature bodo večinoma med 5 in 10 stopinjami.

Vreme preglednica | Avtor: Arso Arso

Leto presežkov

Arso po novem letu vleče črto pod leto 2022. "Po delnih in še ne povsem preverjenih podatkih je bilo leto 2022 na ravni države najtoplejše do sedaj, podpovprečno namočeno in med najbolj osončenimi do sedaj," ugotavljajo. 

Odklon povprečne temperature zraka od povprečja obdobja 1981–2010 je na državni ravni znašal 1,8 stopinj Celzija, kar pomeni, da je bilo lansko leto najtoplejše od začetka meritev. 

Letna višina padavin je bila na ravni države pod povprečjem obdobja 1981–2010. Kazalnik višine padavin je znašal okrog 86 odstotkov, kar leto 2022 uvršča med šest najbolj suhih od leta 1961. 

Osončenost je bila v letu 2022 izrazito nadpovprečna glede na obdobje 1981–2010. Kazalnik trajanja sončnega obsevanja na državni ravni je znašal okrog 115 odstotkov, kar ga uvršča med najbolj osončene od leta 1961.

Po letni statistiki temperature zraka in višine padavin je bilo leto 2022 na ravni države najbolj podobno letu 2015, ki je bilo za 0,4 stopinje Celzija hladnejše in podobno namočeno. 

Mraz Slovenija Srednjeročna napoved: Konec meseca možen velik preobrat Vreme: Ne bo še miru. To lahko pričakujemo. - Oblaki Vreme Vreme: črnoglede napovedi

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.