Slovenija
5820 ogledov

Plačali bomo 3,5 milijona evrov, da boste na telefon dobili sporočilo

Telefon, mobitel, ženska Profimedia
Ministrstvo za kohezijo je odobrilo evropska sredstva za javni razpis za financiranje vzpostavitve, vzdrževanja in upravljanja sistema javnega alarmiranja v primeru nevarnosti prek opozorilnih obvestil na mobilne telefone.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo ga je danes objavilo v uradnem listu, na voljo bo 3,5 milijona evrov.

Javni razpis sodi v okvir programa evropske kohezijske politike. Evropski sklad za regionalni razvoj bo zanj prispeval 2.152.692 evrov, vrednost celotnega razpisa pa bo 3.499.999 evrov, piše v sporočilu za javnost ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj.

Sredstva bodo namenili za vzpostavitev, vzdrževanje in upravljanje sistema množičnega javnega obveščanja in alarmiranja s posredovanjem opozorilnih obvestil na mobilne telefone, kot je obveščanje v primeru naravnih in drugih nesreč ter alarmiranje v primeru neposredne nevarnosti.

Sistem bo med drugim omogočal obveščanje in alarmiranje tudi za gluhe in naglušne. Za končnega uporabnika mobilnih storitev bo javno obveščanje in alarmiranje s posredovanjem opozorilnih obvestil uprave za zaščito in reševanje brezplačno, so navedli.

Na ministrstvu so prepričani, da se bo z vzpostavitvijo navedenega sistema "povečala varnost v državi s pravočasnim obveščanjem in alarmiranjem ljudi preko različnih komunikacijskih kanalov".

Dodelitev sredstev bo potekala v dveh odpiranjih oziroma do porabe razpoložljivih sredstev. Prijavitelji lahko predložijo svoje vloge za dodelitev sredstev do 22. julija do 12. ure, je razvidno iz objave v uradnem listu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 06:15 18.maj 2024.

    BIBa, ne govori neumnosti, podobni sistemi odlično delujejo po vsem svetu..Eden od dobrih primerov je Nizozemska. Njihov sistem NL-Alert deluje že od leta 2012 in je prejel mednarodno priznanje za svojo učinkovitost. Sistem deluje tako, da vlada pošlje opozorila na ...prikaži več mobilne telefone vseh ljudi, ki se nahajajo na območju potencialne nevarnosti. Opozorila so na voljo v več jezikih in vključujejo informacije o vrsti nevarnosti, lokaciji in priporočenih ukrepih. Podoben sistem bo tudi naš..

  • andrija 05:53 18.maj 2024.

    naj se vidi da znamo slovenci razmetavati denar

  • Ender3 22:30 17.maj 2024.

    Veliko denarja ampak, v primerjavi s Hrvati, ki to že deluje je cena primerljiva..Koliko je stvar pomembna bo pokazal čas..