Slovenija
184 ogledov

Skrb vzujajoča preteklost slovenskega lame

Lama Rinpoče Boštjan Tacol
Ljubljanski policisti so včeraj prijeli moškega osumljenega kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost in mu odredili pripor. Neuradno naj bi šlo za lamo Šenpena Rinpočeja.

Kriminalisti policijske uprave (PU) Ljubljana so včeraj k preiskovalnemu sodniku privedli moškega, osumljenega kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. Po zaslišanju je bil zoper moškega odrejen pripor, so nam danes potrdili na PU Ljubljana.

Šlo naj bi za vodjo Budistične kongregacije, lamo Šenpena Rinpočeja, poroča spletni Večer, ki je objavil tudi fotografije vklenjenega Rinpočeja.

Po določenem času grehe izbrišejo iz kartotek

Lama, s pravim imenom Ronan Chatellier, naj bi bil leta 1997 v rodni Franciji obsojen zaradi spolnega nasilja nad mladostniki, dobil naj bi pogojno kazen, in sicer zaradi spornih masaž 11-letnega dečka in 12-letne deklice, piše Dnevnik. Chattellier je tam ustanovil in vodil društvo Otroštvo in prihodnost, namenjeno otrokom, specializiral pa naj bi se predvsem za otroke z vedenjskimi težavami in na njih izvajal omenjene masaže - gole otroke naj bi masiral z oljem.

Poleg kazni je po poročanju Dnevnika babici zlorabljenega dečka plačati 20 tisoč takratnih francoskih frankov, staršema deklice pa pet tisoč frankov. Oba otroka sta po masažah potarnala, da se ju je neprimerno dotikal, deeček je celo povedal, da se je njegovega spolovila dotikal več sekund. Chatellier je vse zanikal in trdil, da je žrtev zarote. Priznal je dotikanje dečkovega spolovila, kar naj bi bilo nujno zaradi higiene.

Gre za sicer neuradne podatke, saj francosko pravosodno ministrstvo teh podatkov ne daje, Chettalier pa je poslal francosko potrdilo o nekaznovanosti, kar pa zaradi časovne oddaljenosti dogodkov, ki naj bi se zgodili pred več kot 17 leti, še ne pomeni, da ni bil nikoli kaznovan, saj se kazniva dejanja po določenem pretečenem času brišejo iz kartotek.

Lama ima tri posvojene otroke

43-letni Rinpoče ima sicer sam tri posvojene otroke, stare 20, 18 ter tri leta in pol. Spolna kazniva dejanja naj bi storil nad njimi, domnevno spolno nadlegovanje pa naj bi trajalo dlje časa, poroča Večer. Osumljen naj bi bil tudi vpletenosti v trgovino z ljudmi, vendar pa kriminalistična preiskava v to smer še vedno intenzivno poteka.

Spomnimo

Rinpoče je bil v zadnjem letu kar dvakrat v središču pozornosti zaradi domnevnih napadov nanj.  Kot so pojasnili na policiji, nad katerih delo in pristranskost se je Rinpoče pritoževal, naj bi napad junija lani ta krivo prijavil, zato so ga ovadili. Drugi napad nanj pa se je zgodil pred mesecem dni. Duhovni vodja je takrat trdil, da sta ga napadla neznanca in porezala z nožem. Rezultat: pretres možganov in 14 šivov.

Komentarjev 1
  • Lara 18:07 28.maj 2012.

    Je želel dobro ljudem.. pa je videla elita, da ne bodo več mogli služit denarja s svojim sranjem, pa so se spravili na njega. Obup!!!! Če spremljaš zgodbo od začetka se dobro vidi, kako mediji pišejo, kar rečejo glavni (kako ...prikaži več so zvezani naši mediji verjetno ni treba posebej razlagat). No, pa ga bodo uspeli izgnat iz države. Kot vse kar se dobrega začne v Sloveniji.