Slovenija
17 ogledov

Na vlado stopnjujejo pritiske

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Janez Posedi je potrdil, da so oblikovali stavkovni odbor pod vodstvom Dušana Miščevića.

Po Posedijevih besedah gre za stopnjevanje pritiskov na vlado, ki po njegovem prepričanju načrtuje "bistveno poslabšanje položaja javnih uslužbencev".

O oblikovanju stavkovnega odbora je sicer prva poročala RTV Slovenija.

Kot je še poudaril Posedi, ostane stavka zadnja oblika pritiska in zato ni nujno, da bo do nje sploh prišlo. Je pa po zakonu o stavki, kot dodaja, treba pred pripravo stavke izpeljati določene postopke.

Kot poudarja, so s pripravami na stavko začeli že lani aprila, sedanje stopnjevanje pa je posledica vladnih načrtov na področju javnega sektorja. Slednjemu naj bi se z jesenskim rebalansom proračuna obetali varčevalni ukrepi.

Med drugim naj bi tako vlada razmišljala o zmanjšanju dodatka za malico in prevoz za polovico, prav tako naj bi se za približno polovico zmanjšale vrednosti odpravnin in jubilejnih nagrad. Število odpravnin ob odhodu v pokoj naj bi se s treh zdajšnjih bruto plač zmanjšalo na dve ali celo eno.

Posedi je še pojasnil, da usklajevanja z vlado glede sistema plač v javnem sektorju potekajo na redni osnovi, ko pa bodo znotraj stavkovnega odbora oblikovali stavkovne zahteve, bodo slednje naslovili na vlado in se predvidoma tudi sestali z vladnimi predstavniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.