Slovenija > Komentarji in kolumne
11686 ogledov

Resnična zgodba necepilca

Zivljenje 20.02.14, igla, dojenček  foto: shutterstock
1/2
Shutterstock
Ko sem niti enoletno hčerko videl na infuziji, sem se počutil kot totalni kreten.

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Na dopustu na Tajskem sem ugotovil, da sem necepilec, pa tega niti nisem vedel. Cepljen sem namreč po obveznem programu, pa še proti klopnemu meningitisu, trebušnemu tifusu, rumeni mrzlici, hepatitisu in morda še čemu. Tudi oba otroka sta cepljena z vsemi obveznimi cepivi in še kakšnim dodatnim. Kljub temu je morala še ne eno leto stara hči na dopustu noč in dva dneva preživeti v bolnišnici. Zelo verjetno po nepotrebnem. Dobila je namreč rotavirus.

Ne zveni prav smrtonosno, ampak prej kot nekaj, kar tako prebolijo vsi otroci, zato sva z ženo nekoč bolj kot ne preslišala mimogrede navrženo obvestilo o možnosti cepljenja.

Pa zadeva ni tako nedolžna, veliko otrok in celo odrasli pristanejo v bolnišnici. Največji problem je dehidracija, saj je hčerka sicer jedla in pila, a vse izbruhala. In tako je morala v bolnišnico.

Ko sem jo videl na infuziji, sem se počutil kot totalni kreten. Je bilo tega res treba, če bi jo lahko proti temu cepili? Pa je šlo samo za eno noč v bolnišnici na infuziji, nekaj dni uničenega dopusta, nobenih hujših posledic.

Težko si predstavljam, kako bi se počutil, če bi otrok resno zbolel, imel trajne posledice ali bognedaj celo umrl, ker sem zavrnil cepljenje. Vsak se seveda po svoji vesti in v prepričanju, da dela najbolje za svoje otroke, odloča sam. Jaz takšne odgovornosti ne morem nositi.

Je pa res, da si težko predstavljaš bolezen, ki je še nisi videl od blizu. Kolega mi je rekel, da so drugo hčerko proti rotavirusom cepili, ker so pri prvi povzročili "hudo sranje". Najbrž ste uganili: če bom imel še kakšnega otroka, bo cepljen proti rotavirusom. Pa mirno spanje!

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 41
  • ana54 21:58 28.maj 2018.

    Omg, a temu se pravi članek? Kaj bolj butastega od tega skropucala pa ze dolgo nisem prebrala. Dragi uredniki, pisci kolumn, kaj ce bi za spremembo kdaj pa kdaj napisali nekaj, kar vam bo vzelo vsaj dva dni raziskovanja, tako ...prikaži več vam bo vsaj malo oproščeno taksno nakladanje in reklamni članki.

  • mt1984 10:26 13.marec 2018.

    Naši dve ne vesta kaj je to antibiotik, svečke za zbijanje vročine, sirup za kašelj....pravzaprav še nobena ni jemala nobenih zdravil ker jih ne potrebujemo. In se čudijo v vrtcu in pri pediatru, ki nas je domov klical naj mu ...prikaži več pripeljem otroke na preventivni pregled ker je čudno da že več kot 3 leta ni nič bolan. Ste morda pomislili, da je padec imunskega sistema in obolevanje otroka tega "necepilca" posledica uničenega naravnega imunskega sistema zaradi cepljenja?

  • mt1984 10:20 13.marec 2018.

    In to naj bi bila zgodba necepilca? Zgodba človeka, ki ima otroke pocepljene po dolgem in počez z skoraj vsem kar obstaja. Vam povem jaz zgodbo resničnih necepilcev? Našo? Starejša 1x cepljena in imela hudi stranski učinek, mlajša nič cepljena. ...prikaži več Ko smo starejšo sestavili in očistili strupov je sedaj mir. Moji otroci niso nikoli bolni, ne poznamo rotavirusov, vnetij ušes itd., pa so lahko vsi v vrtcu in okoli njih bolani. Mi poznamo vročino 1x na leto, ki traja kako uro, dve in max do 38*C.