Slovenija > Komentarji in kolumne
26016 ogledov

Kako ukineš epidemijo tako, da se nič ne spremeni

Jelko Kacin
1/2
Anže Petkovšek Vladni govorec Jelko Kacin na tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusem.
Uro in pol sem danes poslušal novinarsko konferenco, da mi je zdaj jasno precej manj, kot mi je bilo doslej.

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Še najbolj mi je jasno, zakaj smo preklicali epidemijo. Če je ne bi, bi povračilo nadomestila za čakanje, varstvo in krizni dodatek veljali še junija, tako bodo do konca meseca. Pozor, čeprav smo jo že preklicali, se moramo do konca meseca delati, da še je. Odlok namreč velja že danes, se pa do konca meseca ne uporablja.

Čeprav epidemije ni več, še vedno ostajajo v veljavi vsi ukrepi, dokler se ne prekličejo. Epidemija torej očitno ni pravna podlaga za ukrepe, ampak blagovna znamka, uporabna za učinkovito komuniciranje, kdor hoče lahko prebere zastraševanje.

Mimogrede, se spomnite, kdo je pravzaprav o vsem odločal. Svetovalna skupina pod vodstvom Bojane Beovič. Ko smo čakali na sproščanje tega ali onega, je bil odgovor vedno, da se čaka na to, kaj bo rekla svetovalna skupina. In kaj je rekla svetovalna skupina o preklicu epidemije. »Tega jaz osebno ne vem,« je bil na novinarski konferenci odgovor šefice direktorata za javno zdravje, torej morda najbolj pristojne, po rangu pa tretje osebe kar se tiče javnega zdravja na ministrstvu za zdravje. Je pa menda NIJZ, saj res, zdaj ima novega direktorja, potrdil, da se lahko gre v preklic epidemije.

Precej bolj me je presenetil ukrep odpiranja meje. Zdaj bodo lahko k nam prišli vsi državljani EU. V Italiji je bilo v sredo 195 mrtvih in 888 potrjenih okužb, v Veliki Britaniji 428 mrtvih in 3446 potrjenih okužb, v Nemčiji potrjenih 933 okužb. Zakaj smo odprli meje? Da bodo lahko učenci iz sosednjih držav, ki se šolajo pri nas, prišli v šolo, nam je razložil Kacin. In kaj je rekla ministrica za šolstvo? Da ti otroci ne smejo priti v šolo, ampak se morajo šolati od doma! Če bi bil to res namen, bi lahko otroke, dijake in študente, ki se šolajo pri nas, dali med izjeme, kot so na primer dnevni migranti, poleg tega bi bilo logično, da bi ukrep veljal od ponedeljka, ne od danes.

Medtem še vedno velja odlok o prepovedi gibanja in zbiranja (aja, saj res, danes je napovedan protest proti vladi), ki mi ne dovoli, da se sam ali z družino sončim na plaži, bodo lahko v naše trgovine in gostilne prišli Italijani, kjer so v sredo odkrili 888 novih okužb. To je glede na prebivalstvo toliko, kot bi jih pri nas 30, a mi smo jih toliko odkrili od začetka maja skupaj, torej v dveh tednih, ne v enem dnevu.

Namesto covid vstopnih točk zdaj ocena zdravstvenega stanja na pogled

Kacin je sicer pojasnil, da smo vse meje odprli, ker ne smemo sprejemati ukrepov, ki bi diskriminirali nekatere države. Kaj se je spremenilo od včeraj, ko je govoril povsem drugače, da je možno meje odpreti le za države z enako dobro epidemiološko sliko in po uskladitvi protokolov, ni pojasnil. Beovićeva je priznala, da o odprtju mej strokovna skupina sploh ni govorila, kaj šele, da bi ga odobrila, odprtje mej jo tudi zelo skrbi. Ampak nič ne skrbite, saj se bo na mejah, tako Kacin, »na pogled ocenilo, če je oseba zdrava«. Če ni, ji lahko prepovemo vstop.

Vseslovenska raziskava je sicer ugotovila, da 95 odstotkov (39 od 41) ljudi, ki so preboleli covid-19, ni vedelo, da so bolni, lahko si predstavljate, kako bodo okužene »na pogled« zavračali na meji. Lahko bi jim ponudili v podpis vsaj enako izjavo, kot jo morajo podpisovati vsi starši, da otroke lahko pripeljejo v vrtec ali šolo: da 14 dni niso imeli zvišane temperature, bolečega grla, glavobola, driske ter da niso kašljali ali bili v stiku s covid-19 pozitivno osebo. 

Ves čas sem se trudil razumeti smiselnost ukrepov in opravičevati milo rečeno nenavadno komuniciranje, ampak draga vlada, zdaj ste me izgubili. Medtem ko po dveh mesecih izolacije še dva tedna ne smem dati hčerke v vrtec, ker je danes zakašljala (kako naj to dokumentiram, da bom lahko jaz ali žena doma na varstvu, mi na ministrstvu niso pojasnili), bodo Italijani, ki na pogled niso bolni, v ponedeljek večerjali v naših gostilnah. Podobni »tesni stiki« torej, kot so jih imeli tisti, ki so se okužili na smučanju v Italiji.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 08:23 16.maj 2020.

    ekstremni levičarji so zaradi nizke sposobnosti nesposobni spoznati svoje napačne odločitve in ravnanja, zato nesposobni trpijo za kompleksom navidezne večvrednosti, edino zdravilo je osamitev in pendrek. kot pri epidemiji, je potrebno ta virus popolnoma uničiti in zatreti, da ne trpi večina.

  • Avatar jezeran
    jezeran 07:25 16.maj 2020.

    virus prepočasi deluje pri nas, pa je treba spet pospešiti in povečati število obolelih, da bodo lahko zopet uvedli ukrepe. Kaj tukaj ni jasno. Vse naredijo z razlogom.

  • Pepe007 07:16 16.maj 2020.

    Dobro, da se je urednik izgubil. Mogoče crkne ta medij.