Slovenija > Komentarji in kolumne
44634 ogledov

Eden mrtev, štirje na intenzivni. Zakaj taka panika?

Koronavirus - pripravljena soba UKC Maribor UKC Maribor Koronaviru - pripravljena soba UKC Maribor
Kdor se je danes okužil in bo kritično bolan, se bo morda zdravil vse do 12. maja. Če bo med tistimi, ki ne bodo preživeli, bi lahko bil na intenzivni negi do 26. maja.

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Kdor bi se okužil danes, 17. marca, bo morda zbolel že v četrtek, lahko pa šele 30. marca. Če bo spadal med 80-odstotkov srečnežev, pri katerih bolezen poteka blago, bo ozdravel 2. aprila (pri minimalni inkubacijski dobi) ali šele 13. aprila (pri maksimalni inkubacijski dobi).

Vse o simptomih, inkubacijski dobi in poteku bolezni lahko preberete tukaj.

Če bo postal kritično bolan, se bo zdravil do šest tednov, kar pomeni, da ga bodo v najslabšem primeru iz bolnišnice odpustili šele 11. maja. V primeru, da bo med tistimi, ki bolezni ne bodo preživeli, pa bo smrt nastopila lahko šele 25. maja, kar je osem tednov po izbruhu bolezni (upoštevana maksimalna inkubacijska doba). 

Prav ta dolg potek bolezni, kadar pride do hudega ali kritičnega poteka, je največji izziv za zdravstveni sistem. Kritično bolni so namreč več tednov v intenzivni negi, kjer potrebujejo respiratorje.

Trenutno je potrjenih okužb 253, kar pomeni, da bo sodeč po statistiki kritično zbolelo 13 ljudi, šest jih bo umrlo. Hudo bolnih bo 38. 

Po nekaterih strokovnih ocenah je okuženih do desetkrat več ljudi. To pomeni, da bo kritično bolnih 127, 63 jih bo umrlo, hudo bolnih bo ker 380 ljudi. Ob prevzemu položaja je novi minister Tomaž Gantar povedal, da imamo 168 respiratorjev, trudijo pa se za dodatne dobave.

Če zdaj komu še ni jasno, zakaj mora prekiniti vse nenujne stike, ima resne težave z matematiko, pa ne le z matematiko. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Avatar ovca
    ovca 10:27 22.maj 2020.

    Janez mene zanima definicija: umrl s kovid - umru zaradi kovid. Logika je, da paše v statistiko, umru s kovid, tudi tisti, ki je umru zato, ker je padel po stopnicah in si zlomil tilnik, pa je imel covid, čeprav ...prikaži več ni simptomov. To je logična razlaga. Kakšna razlaga je pa razlaga naših vrhov oziroma, kako to oni opredeljujejo?

  • max 01:09 20.marec 2020.

    Že zelo stara definicija statistike. Jaz jem meso, ti ješ zelje, statistično oba jeva segedin. Še nikoli se to ni izšlo, in se ne bo niti sedaj.

  • slava68 17:09 18.marec 2020.

    Žalostno je to neverjetno omaloževanje nasvetov, kako je treba ravnati, da ne bo naenkrat preveč takšnih, ki rabijo respirator in intenzivno nego, in zdravnikom ne bo treba izbirati, ali pomagati mlajšemu ali starejšemu ogroženemu in s tem starejšega prepustiti boleči smrti.