Slovenija
2242 ogledov

Klakočar Zupančič ustavnega sodnika pozvala k odstopu: "Gre za hudo nezdružljivost"

Klemen Jaklič, ustavni sodnik mediaspeed Ustavni sodnik Klemen Jaklič.
Klemen Jaklič je bil več let registriran kot samostojni podjetnik.

Ustavni sodnik Klemen Jaklič je imel ob opravljanju te funkcije več let status samostojnega podjetnika, poroča Mladina.

Zakon o ustavnem sodišču določa določa nezdružljivost funkcije ustavnega sodnika s pridobitno dejavnostjo. Ustavni sodnik mora najpozneje tri mesece po imenovanju prenehati opravljati pridobitveno dejavnost. V nasprotnem primeru mu funkcija na ustavnem sodišču (US) po zakonu preneha.

Jaklič je bil na mesto ustavnega sodnika imenovan marca 2017. Več kot pol leta po imenovanju - decembra 2017, se je registriral kot samostojni podjetnik. Svoje podjetje je zaprl 2. aprila letos, poroča Mladina. Tako se postavlja vprašanje, ali je bilo Jakličevo delovanje na US od marca 2018 sploh zakonito.

"Zakon je jasen"

Urška Klakočar Zupančič | Avtor: Saša Despot Urška Klakočar Zupančič Saša Despot

Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je Jakliča danes pozvala k odstopu. "Zakon je jasen. Pridobitna dejavnost je popolnoma nezdružljiva s funkcijo ustavnega sodnika, gre za hudo nezdružljivost. Pričakujem, da bo dotični ustavni sodnik nemudoma ponudil svoj odstop," je dejala nekdanja sodnica.

"Integriteta ustavnega sodnika mora biti na najvišji možni ravni. Nad ustavnim sodiščem ni ničesar več, samo še modro nebo," je bila slikovita Klakočar Zupančič, ki je napovedala tudi prijavo na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK).

Poudarila je, da bi ustavni sodniki morali biti prvi, ki bi se držali svojih načel ter paziti na integriteto, o kateri večkrat pišejo.

Jaklič očitke zavrača

Jaklič je očitke že zavrnil, pojasnil je, da je izvajal izključno pedagoško, predavateljsko delo, nekaj malega še znanstveno raziskovalnega dela, kar mu po 16. členu omogoča tudi Zakon o ustavnem sodišču. 

"Zakon o ustavnem sodišču je jasen in izrecen. Določa, da ustavni sodnik ne sme opravljati poklica ali pridobitne dejavnosti, 'razen dejavnosti visokošolskega učitelja, znanstvenega delavca ali visokošolskega sodelavca'. Za ustavne sodnike velja ta zakon in ne zakon o sodniški službi, ki nima te izrecne določbe," je za TV Slovenija v SMS-sporočilu odgovoril Jaklič.

ustavno sodišče | Avtor: Ustavno sodišče Ustavno sodišče

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 65
  • jezero 08:55 21.april 2024.

    Tip bo pristal tam, kamor spada. Kot malovreden hlapec neke stranke.

  • andrija 06:34 21.april 2024.

    njegovo delo je dovoljeno tako piše v zakonu o sodiščih in sodnikih,če je nevedna naj vpraša za mnenje svoje pravnike preden objavlja svoje izbruhe

  • andrija 06:31 21.april 2024.

    ni pristojna za to da zahteva njegov odstop,lahko pa odstopi sama

Sorodne novice