Slovenija
516 ogledov

Slovenija za pol leta podaljšuje nadzor na meji

slovensko-italijanska meja Profimedia Mejni prehod Rožna dolina.
Slovenija bo za šest mesecev podaljšala nadzor na meji s Hrvaško in Maždarsko. Italija je še za šest mesecev podaljšala nadzor na meji s Slovenijo.

Slovenija je lani jeseni, potem ko je nadzor na meji uvedla Italija, začela znova izvajati nadzor na notranji schengenski meji s Hrvaško in Madžarsko. Decembra ga je podaljšala do 22. junija. Minister Boštjan Poklukar je sporočil, da bo nadzor podaljšal še za šest mesecev. Poklukar je dejal, da so se za to odločili, ker se stanje ni izboljšalo, "varnostne razmere na Bližnjem vzhodu se še zaostrujejo". 

Nadzor bo izvajan ciljno, tako da bo čim manjši negativni učinek za potnike, gospodarstvo in okolje. V času turistične sezone bo policija nadzor izvajala tako kot v konicah do zdaj. "Do zdaj nadzor ni bil problematičen," je dejal Poklukar. 

Minister Poklukar je o nameri Slovenije že obvestil ministra za notranje zadeve Hrvaške in Madžarske ter Evropsko komisijo in evropske inštitucije. Dosedanji nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko je bil po besedah Poklukarja učinkovit. 

Italija v podaljašanje nadzora na meji s Slovenijo

Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je z odločitvijo že v torek zvečer v telefonskem pogovoru seznanil slovenskega kolega Boštjana Poklukarja. Odločitev o podaljšanju nadzora je deloma posledica italijanskega predsedovanja skupini G7, je po navedbah italijanskega notranjega ministrstva dejal Piantedosi. Poudaril je še, se bo tudi v prihodnje nadzor izvajal tako, da bo imel čim manjši vpliv na čezmejni promet in promet blaga.

Začasni nadzor na meji s Slovenijo je sicer Italija uvedla 21. oktobra lani zaradi spremenjenih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu ter nevarnosti, da bi se med migrante, ki prihajajo od tam, pomešali teroristi, januarja pa ga je podaljšala do 18. junija. Novo podaljšanje naj bi veljalo do 18. decembra.

Da Italija razmišlja o podaljšanju mejnega nadzora s Slovenijo, je že v začetku meseca naznanil italijanski zunanji minister Antonio Tajani. "Razmišljamo, da bi zaprosili za podaljšanje nadzora na meji zaradi napetega vzdušja, ki vlada na Bližnjem vzhodu, in seveda ne zaradi odnosov s Slovenijo in Hrvaško, ki so odlični," je takrat pojasnil Tajani.

V kratkem, predvidoma junija, naj bi se vnovič sestali notranji ministri Italije, Hrvaške in Slovenije ter govorili o rešitvah, ki naj bi omogočile odpravo nadzora.

Pred kratim je tudi Avstrija nadzor na meji s Slovenijo podaljšala še za pol leta, do 11. novembra. Nadzor sicer izvaja že vrhunca begunske krize od leta 2015 ter ga stalno podaljšuje.

Članica EU mora o uvedbi začasnega nadzora na notranji schengenski meji uradno obvestiti tudi ostale države članice in Evropsko komisijo, ob tem pa navesti razloge za uvedbo nadzora. Država mora odločitev najaviti en mesec prej.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:31 23.maj 2024.

    Zdaj prihajajo milijoni iz bruslja za vlado če bodo obdržali vse izbeglice v sloveniji,oni bodo imeli denar mi pa tačrne,to bo še veselo

  • DEJ11 06:51 23.maj 2024.

    Nas bodo preverjali, 100 metrov vstran pa bodo prečkali brez problema.... Poden od podna ta vlada... In zdaj oni iščejo potencialne teroriste... ha,ha,ha..

  • LukaMB 23:23 22.maj 2024.

    Ta nadzor bi moral biti od leta 2008 dalje, vse tačrne in prišleke bi takrat bilo potrebno testirati na sledi smodnika po rokah, ki se opazi še 6 mesecev po uporabi, potem preveriti ali je slučajno Kristjan, ki iz Pakistana ...prikaži več beži zaradi radikalnih islamistov in radikalnega islama, preveriti ali je slučajno Sirijec na strani Assada in ne isis-žid-ZDA-VB koalicija glavorezcev mohamedov, preveriti ali je ekonomski migr, in celotno zaledje vsakega popisati. Kaj jih niso bogate musli države sprejele?!